Към съдържанието

Днес, се проведе поредният годишен концерт на ДТА „Веселяче“

20/05/2010

 

ДТА "Веселяче" откри своя концерт с танца "Искрици"

Днес ( 20.05 ) се проведе редовният годишен концерт на  Детски танцов ансамбъл „Веселяче” с главен художествен ръководител Боряна Колева. Концертът е организиран от Общинския детски комплекс в Шумен, с любезното домакинство на Младежкия дом.

Всяка година, в края на творческия сезон, малките веселячета показват какво са научили. В днешният концерт  взеха участие деца от всички възрастови групи – подготвителни школи, предконцертен и концертен състав. В състава на ансамбъла участваха деца на възраст от 5 до 14 години, а репертоарът им включва над двадесет танца, част от които зрителите на Телевизия Шумен и гостите в залата видяха тази вечер.

 

Детският ансамбъл с танца "Школи"

Всички се насладиха  на българските фолклорни танци. Първи излязоха най-малките танцьори от подготвителните школите на ансамбъла, които ни показаха какво са научили през изминалата учебна 2009/2010 година. След тях предконцертният състав, а  последен концерт  ни представи утвърдените таланти на фолклорната магия, а именно концертния състав на Детски танцов ансамбъл „Веселяче”. Днес те   изнесоха своя последен концерт като участници в ансамбъла. От следващата година техните места ще заемат децата от предконцертния състав и ще продължат традицията да разнасят магията на танца у нас и по света!

 

Веселячетата с танцът "Крайдунавски"

Детски танцов ансамбъл „Веселяче” при  Общински детски комплекс – Шумен вече цели 44 години показва на българска и на чуждестранна сцена танци от всички етнографски области на България и  радва публиката в нашия град, в нашата страна и по света. Той съхранява богатата култура, която имаме като българи, народните обичаи и песни, българското изкуство и дух. В състава децата развиват непрестанно своя танцувално-артистичен талант и се нареждат сред едни от най-известните и добри танцови ансамбли в страната. В репертоара на ансамбъла има и произведения на утвърдени детски хореографи, сред които е и главният художествен ръководител Боряна Колева.

 

Най-малките танцьори от подготвителните школи на ансамбъла изпълниха също танца "Ластици"

През изминалия творчески сезон веселячетата взеха участие в редица важни концерти и чествания в нашия град и в шуменския регион.  Ето някои от тях:

– „Дни на моето село” в Лозево, Друмево, Струйно, Дибич, Новосел;

– общински празничен новогодишен концерт в Драматично-куклен театър „Васил Друмев”;

– празничен концерт, по случай 60 години извънучилищна дейност в   Шумен на 5 март 2010 година;

Малките ни веселяци участват и в танцови конкурси в България и по света. Многобройни са страните, където веселячетата съссвоите виртуозни изпълнения са изправяли публиката на крака. Ще кажем само, че българският народен танц е представян от нашите деца в три континента – Европа, Азия и Америка. Навсякъде голямото изкуство на малките шуменски танцьори е получавало аплодисменти за Шумен и за България. А само преди десетина дни те отново спечелиха първо място на Детския национален конкурс за музикално танцово и театрално изкуство „Рошавата котка” в град Пловдив. В рамките на два дена 18 танцови колектива от цяла България представиха уменията си на сцената на Пловдивския театър.  И в тази надпревара нашите деца завоюваха безапелационно купата на конкурса и грамотата за І място.

 

Грамота за 1-во място в Детския национален конкурс за музикално танцово и театрално изкуство „Рошавата котка” в град Пловдив

Накрая на красивият концерт  директора на Общинския детски комплекс в Шумен г-жа Бистра Вацова,  поздрави танцьорите и ръководителите им и  връчи грамоти на излизащите, порастналите вече, танцьори   от  състава да им пожелае „На добър час!”.


One Comment leave one →
  1. 14/09/2010 12:06

    mega yk ansambal

Вашият коментар