Skip to content

Как премина Нощта на учените в Шуменският университет ?

25/09/2010

 

Шуменския университет в Ноща на учените; © снимка: odknews

За втори път академичната общност  на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, в партньорство с  университети от Варна, Пловдив и  Бургаския регионален музей и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, организира отбелязването на Нощта на учените, odknews беше на събитието. Международната инициатива стартира през 2005 г. и се отбелязва едновременно в повечето държави-членки на Европейския съюз. Посветена е на професионалистите, които се занимават с наука, както и на младите хора, за които тя е бъдеща кариера.

Събитието се провежда винаги в четвъртия петък на септември.  Шумен е един от 5-те града в България, който отбелязва  мероприятието, а България е една от 24-те страни от Европа. През 2009 г. в тази нощ Шуменският университет беше домакин на грандиозно АСТРО ШОУ, посветено на международната година на астрономията. Тази година датата е 24 септември, а събитието е тематично свързано с историята. Висшето училище  отвори врати за гостите си в нощта на учените в 18.30 часа в петък.

В  18.45 в аудитория 316 на Ректората  започна лекцията на проф.  Иван Карайотов на тема „Отминалите епохи – какво ни разкрива археологията“. Лекцията беше открита от Вокален-квартет „Абагард“ които изпълниха български народни песни от повечето  краища на родината ни.

Проф.  Карайотов, представи подробно Рафаил Попов, който е първият български архелог, преподавател в педагогическият факултет на шуменския алма-матер. Роден през 1876 във Велико Търново, починал в София. Създател на института за естествени науки в София, основател на археологическия институт в Шумен и на археологическия музей и негов директор, създател на праисторическият отдел в София. Проучил е също така и множество обекти в Шуменския регион сред които е и Мадаркия конник. Той е първият откривател на могила, също и  на старобългарски паметник. „Той може да бъде  пример за археолозите“, каза професорът. Също така, проф. Карайотов, представи презентации за „Архаична Гърция“, „Архаична склуптора“ и за „Архаична керамика“.

Един час по-късно бяха открити и няколко изложби. В зала 118  бяха представени издания на научния център Преславска книжовна школа, свързани със старобългарската култура. По същото време в зала 119  вървеше представянето на откритията на студентските експедиции през последния археологически сезон – експонати и постери със снимки и презентации от разкопки. До 22 часа беше отворена Университетската обсерватория.  По данни на организаторите около 250 посетители е имала обсерваторията в ноща на учените.  Състоя се и  кратка лекция по астрономия и наблюдение на небесните тела.

© cнимки: Жулиен Желев, odknews :

 

 

 

 
 

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: