Skip to content

18 случая на варицела за миналата седмица в Шумен

12/01/2012

Микроскопско изображение на вирус варицела зостер. Автор на снимката е Sanofi Pasteur, а изображението се разпространява при условията на Creative commons license

В края на миналата и началото на новата година зачестяват случаите на болни от варицела деца, съобщават здравните инспекции в цялата страна.

Оттам обаче подчертават, че става дума за нормално сезонно явление и няма основание да се говори за епидемия.

В Шумен броят на заболелите от варицела не е нараснал съществено, се вижда от седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция. Числата обаче са далеч от тревожните. В седмицата от 26 декември 2011 г. до 2 януари болните са били 15, а през следващата – 18.

В началото на седмицата Би Ти Ви съобщи, че през първата седмица от новата година от варицела са се разболели около 800 души, предимно деца до 5-годишна възраст. Най-голям е броят на заразените в Южна България – в района на Пловдив, Стара Загора, Хасково.

В Пловдив шарката постави под карантина почти всички детски градини и ясли. На места има случаи, където повече от половината деца в групите са болни от дребната шарка.

Епидемиолозите прогнозираха, че болестта ще се разпространи бързо в цялата страна.

Пред медиите епидемиологът Ангел Кунчев обясни, че в нарасналия брой болни от шарка деца няма нищо тревожно, тъй като варицелата е сезонна инфекция и най-много болни има тъкмо през зимата и първите месеци на пролетта. Той допълни, че този цикъл се повтаря на 4-5 години, когато се натрупат групи деца, които не са боледували.

Какво е варицелата?

Варицелата, известна и като „лещенка“, е остро заразно заболяване, причинено от вируса „в
арицела зостер“.  Най-често негови „жертви“ са децата до 9-годишна възраст.  Предава се по въздушно-капков път чрез кихане, кашляне и говорене, като характерно за него е, че има много висока степен на заразност.

Инкубационният период на заболяването от 11 до 23 дни, най-често – около 14 дни. Обикновено започва със симптоми на настинка – предимно висока температура, възпаление на горните дихателни пътища, отпадналост и липса на апетит.

По-късно се появява характерен обрив от малки мехурчета, пълни с течност, които с времето се разпукват и се покриват с коричка.

Мерките за облекчаване на боледуването

Обичайно варицелата се преболедува за седем до десет дни и преминава без усложнения. Това е и времето, в което болният трябва да остане вкъщи или в болнично заведение под карантина – т.е. максимално изолиран от други хора, които може да зарази.

Лекарите препоръчват лекарства за понижаване на температурата. При децата обаче трябва да се избягва аспирин заради опасността от развиване на заболяване, наречено Синдром на Рей, предупреждават медиците.

Хладни компреси и специални пудри и гелове облекчават сърбежа от обрива. По съвет на личния лекар на болните може да се дават и лекарства срещу алергия.

Преболедуването от варицела създава имунитет срещу нея доживот.

Колкото по-възрастен е болният, толкова по-тежко протича боледуването, заради което е добре да се потърси веднага лекарска помощ и ако е нужно – лечение в болница.

Лекарите съветват бременните жени да се пазят от контакт с болни от варицела, тъй като в някои периоди на бременността има опасност от увреждане на плода.

Допълнителна информация: Дневник.БГ

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: