Skip to content

Втори протест срещу добива на шистовия газ се организира в Шумен

13/01/2012

Протест срещу добива на шистов газ ще се проведе утре,  14-ти януари (събота) от 11 ч.  в Шумен с начална точка входа на Градската градина. Той се организира от Инициативен комитет, чиято основна цел е забрана на проучванията и добива на шистов газ на територията на Република България.

Шествието ще премине по централната градска част и ще завърши с музика пред ДКТ „Васил Друмев”. То ще бъде придружавано от черните кукери към читалище „Съзнание” в с. Веселиново. Те ще изпълнят ритуал по изгонването на злите сили.

Протести са предвидени още в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе Плевен, Велико Търново, Добрич, Смолян, Добрич, Благоевград, Казанлък . Организаторите призовават желаещите да носят всякакви средства за произвеждане на шум – будилници, свирки, кречетала, чанове и др. музикални инструменти.

От инициативния комитет настояват Народното събрание да гласува мораториум , а на по късен етапи закон за забрана на технологията „хидравлично разбиване“, използвана при проучването и добива на шистов газ.

Демонстрации ще има и във всички по-големи градове на Европа – Париж, Мадрид, Лондон, Копенхаген, Атина и Виена. 

Първият протест в Шумен срещу добива на шистов газ в страната се проведе миналата събота /07.01/, когато по улиците излязоха близо 100 шуменци и членове на инициативните комитети в Варна, Добрич и Велико Търново.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: