Skip to content

Четвъртият президент на България стъпва в длъжност

22/01/2012

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова; Снимка: Капитал

На специална церемония пред Паметника на Незнайния воин в София Георги Първанов ще предаде поста на новoизбрания президент Росен Плевнелиев. Церемонията ще започне в 11.00 часа, като в нея ще вземат участие и близо 320 гвардейци от Национална гвардейска част.

Поканени са и официални гости, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, президентите Желю Желев и Петър Стоянова, депутати, представители на българските институции, както и дипломати.

В четвъртък новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се заклеха пред Конституцията в Народното събрание. Днес официално двете президентски двойки на Георги Първанов и Ангел Марин и тази на Плевнелиев и Попова ще сдадат и приемат властта на „Дондуков“ 2. Ритуалът ще се извърши и пред представителни части на Българската армия. По Конституция президентът е и върховен главнокомандващ Българската армия. В събота, когато Дарик навърши 19 години, в празничното предаване „Равнис“ на военния министър Аню Ангелов, командирът на гвардейската част полк.

По време на церемонията Георги Първанов ще произнесе и последното си президентско слово, а Плевнелиев – второто като президент. В четвъртък той представи пред Народното събрание програмата си в следващите пет години.

Още днес Росен Плевнелиев започва работа. Следобед президентът ще има срещи с еврокомисарите по бедствия и аварии и отговарящия за регионалното развитие – Кристалина Георгиева и Йоханес Хаан, както и с представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Официалните гости ще се срещнат и с премиера Бойко Борисов.

Източник: Darik News

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: