Skip to content

Усложнена остава пътната обстановка в страната (Обновена)

26/01/2012

Обстановката на територията на страната остава усложнена поради обилните снеговалежи и понижаване на температурите. Пътищата са проходими при зимни условия. Остава в сила обявеният по-рано днес код „червено“ от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Почти на цялата територия на страната преобладават валежите от сняг. В област Русе обстановката остава критична поради снегонавявания, образуващите се преспи и пони…жаване на температурите. Видимостта остава силно ограничена.

Поради обилния снеговалеж и сложната метеорологична обстановка е в сила забраната за движение по републиканската пътна мрежа на всички видове тежкотоварни превозни средства над 10 тона. Ограничението ще е в сила до подобряване на атмосферните условия.

АМ „Хемус” е Заснежена и обработена. Затворена е за движение на територията на област Варна, поради изключително ниска видимост. От автомагистралата е затворен участъка Шумен – Варна, като е определен обходен маршрут по стария път.Ришкият проход е отворен за всички товарни МПС задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Продължава въведената организация по отношение транзитно преминаващите през страната тирове, пътуващи за Румъния, поради едностранно затваряте на границите от страна на Румъния. Тировете, пропускани през границата на Република България с Гърция и Турция се спират на паркинги в района на ГКПП и вътрешността на страната с цел управление на потока към границата в Румъния и недопускане задръствания по републиканската пътна мрежа и затрудняване на снегопочистването.

В някои населени места на област София остава затруднен достъпът и доставката на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.Без ток са 120 населени местa.

През нощта валежите в Западна България ще спират, но в Дунавската равнина и в Източна България обстановката ще остане усложнена. С опасно силни снеговалежи, в комбинация с много силен вятър и условия за образуване на преспи остава в сила обявеният код „жълто” за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила по-високата степен – код „оранжево”. В Източна България снегът ще спре едва утре следобед.

Важно уточнение е, че не става въпрос за код „червено” за цялостната метеорологична обстановка в страната, а за забраната за движение на тежкотоварни камиони на основание на Закона за движение по пътищата. Забраната, която бе въведена за първи път в България, е в сила до второ нареждане.

Учениците от общините Стара Загора, Варна, Велико Търново, Сливен, Нова Загора, Добрич, Кубрат, Русе и близките до тях населини места ще останат по домовете си утре /27.01/. Към момента, утре в Шумен ще се провеждат нормални учебни часове.

Допълнителни източници: бТВ/ Дарик

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: