Skip to content

Обявиха грипна епидемия в Шумен, СОУ „Трайко Симеонов“ в грипна ваканция до края на седмицата

30/01/2012

Снимка: Интернет

През изминалата седмица случаите на остри респираторни заболявания  в Шумен са се повишили драстично до 260 на 10 000 души, с 10 % над границата от 234 случая, над която се обявява епидемична обстановка.

Регионалната здравна инспекция е изпратила уведомително писмо с което е  предложила на Регионалния инспекторат по образование прекратяване на учебния процес, където има над 30% болни.  „Решението е изцяло тяхно“, каза д-р Марков пред ODK News.

От утре в СОУ „Трайко Симеонов“ в Шумен   ще бъде спрян учебният процес, поради повишената заболеваемост от остри респираторни инфекции, стана ясно късно този следобед.  Броят на болните ученици е надхвърлил 30 %, от Регионалния инспекторат по образованието са изпратили доклад до Министерството на образованието, младежта и науката училището да бъде затворено до края на тази седмица.

Ежедневно се наблюдава и отчита броят на заболелите ученици във всички останали учебни заведения на територията на област Шумен. Средната заболеваемост в  учебните заведения  в града варира между 11 и 13 процента,  казаха за ODK News от Регионалния инспекторат по образование.

Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма

Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения. Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. Здравното министерство е предоставило препаратите на болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.

Необходимо е да се спазват следните правила: често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне, избягването на търкането на очи с мръсни ръце, често проветряване на въздуха в затворени помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Допълнителни източници: Агенция „Фокус“ – Шумен/ Дарик радио

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: