Skip to content

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън

05/02/2012

Президентът Росен Плевнелиев и държавния секратар на САЩ Хилари Клинтън; Снимка : Администрация на Президента

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение у нас. По време на разговорите президентът Плевнелиев и държавният секретар Клинтън направиха преглед на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Потвърден бе стратегическият характер на съвместното партньорство, за което доказателство е и настоящата визита. Държавният секретар отбеляза прогреса, който намира в България от последното си посещение до днес.

И от двете страни бе подчертано отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Дадена бе висока оценка на съвместните военни съоръжения в България и бяха разгледани перспективите за тяхното по-ефективно използване в контекста на новата Стратегия на САЩ за отбрана.

На срещата бе потвърден ангажиментът на България към възстановяването на Афганистан, като държавният секретар оцени високо българския принос в този процес.

Президентът отбеляза отличното партньорство в областта на правоприлагането и върховенството на закона, което се утвърждава като съществен стълб на двустранните отношения. Росен Плевнелиев изрази признателността си за оказаната подкрепа от страна на САЩ в тази сфера. Държавният секретар подчерта необходимостта от приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност. Росен Плевнелиев увери Хилари Клинтън, че през 2012 г. и 2013 г. съдебната реформа ще бъде във фокуса на президентската институция, която пряко ще следи напредъка в тази област.

Държавният глава запозна Хилари Клинтън с процеса на въвеждане на електронното правителство в България, като важна стъпка за подобряване на бизнес средата и ограничаване на корупционните практики.

Обща бе оценката, че в двустранните икономически отношения има съществен нереализиран потенциал, а страната ни предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика.

Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев открои три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Българският президент изрази надеждата си, за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност. Държавният секретар посочи, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение.

Росен Плевнелиев определи като свой приоритет подобряването на имиджа и репутацията на България и даде като пример постигнатия напредък в областта на еврофондовете. Обсъден бе и въпросът за интегрирането на ромското население в България и в държавите-членки на Европейския съюз.

Хилари Клинтън изрази готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие, по заявените от страната ни приоритети.

След срещата си с Росен Плевнелиев, държавният секретар на САЩ се срещна и с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят посрещна държавния секретар на входа на правителствената сграда, предаде Агенция „Фокус“.

Срещата им е продължила около един час. Сред основните теми на разговорите са били двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани, както и енергийната сигурност.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: