Skip to content

Скаутите изпращат свои доброволци в Хасковско

13/02/2012

За три дни шуменскиуте скаути събраха над 250 чувала дарения от шуменци; Снимка: OБС

Организацията на българските скаути(ОБС) ще изпрати екип от свои доброволци в помощ на пострадалите от наводненията в Хасковска област, съобщиха от организацията.

 В петък, 10 февруари, мобилна група, предвождана от главния скаут Тихомир Радев и националния координатор Добромир Драев, извози даренията на шуменци до мястото на трагедията, осъществи контакт с Областния кризисен щаб и се запозна на място с нуждите на хората от бедстващите населени места. Топли дрехи и завивки, храна и стоки от първа необходимост вече са осигурени. Пострадалите семейства имат временен подслон. Според скаутският екип най-трудното предстои – възстановяването на домовете на хората.

Организацията на българските скаути, чрез своите информационни канали, започна набирането на доброволци за сформиране на екип, който при първа възможност да отиде и да работи по почистването на тинята и наносите. Това може да стане най-рано през април, когато метеорологичната обстановка трайно се подобри и когато се осигури финансирането на акцията и издръжката на екипа. Основният проблем е липсата на средства за реализиране на дейността.

Организацията на българските скаути обявява втори етап на Национална кампания за набиране на средства за сформиране на доброволчески екип за провеждане на акцията. Събраните средства ще са единствено и само за закупуване на екипировка, инструменти и основни технически средства, за осигуряване издръжката и логистика на екипа от скаути, който ще се включи във възстановяването на засегнатите от наводнението домове и терени.

Организацията е в постоянен контакт с Европейското скаутско бюро, което вече заяви своята подкрепа и ангажираност, и с партньорски, сходни по дейност организации в страната и чужбина.

Преди дни Организацията на българските скаути получи от името на Европейския комисар Кристалина Георгиева сърдечни благодарности „за тази трогателна и навременна инициатива“,  както и пожелания за „успех на благородното начинание“.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: