Skip to content

Програма за отбелязване на 3-ти март, отбелязваме и празника на коня

02/03/2012

Снимка: ODK News, архив

В деня на националния празник на България – Трети март  по традиция кметът Красимир Костов ще раздаде на шуменци 50 знамена

 На гражданите, дошли на тържеството, ще бъдат раздадени и 200 по-малки хартиени знаменца. Това ще стане на площад „Кристал“ от 10,30 ч., преди церемонията по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Тържественото честване на Националния празник ще започне от 10,15 ч. в шуменския храм „Свети Три светители“, в който ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за освобождението на България и молебен за здраве.

От 11,00 ч. пред община Шумен ще бъде ритуалът по издигане на националния флаг на Република България, а в 11,30 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще започне концерт-спектакъл на фолклорния ансамбъл „Тракия“ от Пловдив.

Заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за освобождението на България и молебен за здраве ще бъде отслужена и в храма „Свето Вознесение Господне“. Църковната церемония ще започне в 9,00 ч. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите опълченци.

Тодоровден тази година съвпада с националния празник 3 март.

Утре, 3 март от 11,30 ч. на закрития манеж на хиподрума ще започнат спортните конни състезания. При хубаво време час преди това на открития манеж ще започне и традиционната за празника кушия.

На Тодоровден в община Шумен празнуват 1477 именници. Името Тодор носят 562-ма, като най-възрастният е на 93 години. Тодорките са 299, а Теодорите 281.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: