Skip to content

Шумен отбеляза 134 години от Освобождението на България

03/03/2012

This slideshow requires JavaScript.

Снимки: ODK News

За поредна година със заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за освобождението на България и молебен за здраве в храма „Св. Вознесение Господне“ започнаха тържествата за отбелязване на националния празник на България Трети март в Шумен.

По-късно пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ се състоя военен ритуал и поднасяне на венци и цветя от държавни и местни институции, политически партии, граждански организации и граждани.

На церемонията присъстваха депутатите Ивайло Тошев, Димитър Дъбов, кметът Красимир Костов и неговите заместници, областният управител Димитър Александров и неговите заместници, председателят на общинския съвет проф. Георги Колев, много граждани.

След официалната церемония кметът Красимир Костов раздаде на присъстващите 50 трикольора. Както и миналата година, подаряването на знамена предизвика грозни сблъсъци между гражданите за трикольорите. Бяха раздадени и 200 по-малки хартиени знаменца.

По-късно пред Община Шумен се проведе тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България.

Веднага след това с в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“  започна концерт-спектакъл на фолклорния ансамбъл „Тракия“ от Пловдив.

Рано сутринта бяха положени цветя пред Паметника на руските воини в Шумен, Пирамидата в памет на руските войни, загинали през Руско-турската война край с. Градище, паметната плоча на освободителите в с. Белокопитово, паметника на Панайот Волов на пл. „Оборище“, бюст-паметниците на Волов на бул. „Славянски“ в Шумен и в село П. Волов и пред паметника на Стефан Караджа и други.


Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: