Skip to content

Шуменка беше „Президент за един ден“

19/03/2012

Снимки: Президентска администрация

Студентът по „Индустриален мениджмънт” в ТУ-София Полина Неделчева от Шумен беше „Президент за един ден”.За първи път държавният глава отстъпва поста си за един ден в рамките на инициативата „Мениджър за един ден”.

Освен това Президентството  днес имаше и нови секретари по икономическите въпроси, по социалната политика, по външна политика, както и ръководител на звено за анализ и прогнози. Общо петима младежи имаха пълен работен ден в Администрацията на Президента.

В началото на работния си ден Полина Неделчева покани президента Росен Плевнелиев да изнесе лекция в Техническия университет. Според студента по “Индустриален мениджмънт”, държавният глава трябва да е лидер на нацията, да вярва в младото поколение, да бъде упорит и търпелив, следвайки целите си. Първото нещо, което би направила като президент е да предложи алтернативни и иновационни методи за образователната система в България. “Надявам се, да не се обясняваш по АЕЦ „Белене” и по промените в правителството”, обърна се шеговито президентът Плевнелиев към Полина.

Институциите у нас отстояват разбирането, че младите хора са носители на нови идеи и те трябва и могат да получат своята реализация тук, в България, каза президентът Росен Плевнелие, който поздрави по-рано днес участниците в инициативата. В приветствието си държавният глава посочи, че все още има съществено разминаване в отношенията между бизнеса и университетите – мнозинството студенти напускат университетите без да имат нито един час практика, без какъвто и да е досег до реалния сектор и без поглед върху изискванията на икономиката. Не може да има успешна компания, която не е отворила вратите си за младите, за образованите, за иновативните, заяви президентът и добави, че бизнесът трябва да използва активно постиженията на науката и университетите, на съвременните технологии и на най-новите практики в мениджмънта. Държавният глава потвърди ангажимента на държавата да подпомогне взаимодействието между бизнеса и университетите, като тази цел трябва да залегне и в Националната програма за развитие „България’2020”.

„Днес ние отправяме послание за диалог между университетите и бизнеса. По този начин се гради успешната кариера на младите хора, по този начин те израстват като успешни лидери, като иновативни бизнесмени и конкурентоспособни предприемачи. Обучението в предприемачество е в основата на всяка развита икономика”, подчерта пред участниците и гостите на инициативата президентът Росен Плевнелиев.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: