Skip to content

Интервю на ODK News със Здравка Стоянова

05/04/2012

Госпожо Стоянова, ДЮТ „БИС” при ОДК беше инициатор за организирането на Националните театрални празници (НУТП) в Шумен и пстоянен участник в тях от началото им в далечната 1995 година. Сега на 6 и 7 април ще се проведат десетите, юбилейни,  театрални празници. Какво ще ни кажете за началото на тази чудесна изява в нашия град?

     Благодаря, че сте решили да подкрепите празниците и да допринесе за тяхното популяризираяне.  Това е традиция в ОДК да се издава вестник, посветен на празниците. Началото беше през 1995 година  в края на зимата, когато  заедно със Снежина Казакова театровед от София и директорът на ЦРД се стартира първото провеждане на фестивала сподкрепата на МОМН. Имаше  33 театрални състава в първото издание  от цялата страна, а въввторото и международно участие от града Призрен Македония.  Тетраланият състав от Двореца на децата, с ръководител Николай Априлов откри Първите национални театрални празници с постановката „Реката”. Празниците не са с конкурсен характер, но има жури от специалисти, което оценява и обсъжда с ръководителите представените постановки. В първото жури участваха Панчо Панчев – писател, Елена Бабачева –преподавател в Артколежа в София и директорът на НДД – София.Представления бяха  в Младежкия дом, а нашият ДЮТ „БИС” се представи с постановката „Приказка за тиквата” по Панчо Панчев.

    Има ли Ваши ученици, участници в ДЮТ „БИС”, които сега са се реализирали в актьорската професия?

       Да, има. Това са  Наталия Дукова в Софийски театър,  Валентина  Стоянова в Ямболския театър и  Доротея Друмева в Шуменския театър. Празниците не предполагат обезателно да станеш актьор, а по-скоро възпитават уважение  към театралното изкуство, към сцената и към хората в него. Вече се използва и мултимедия и други технически прийоми.

    Липсва ли Ви работата с учениците – театрали, сега, когато сте началник отдел „Култура” в общината?

 Да, много ми липсва, но аз не съм прекъснала връзката си с младите хора.

    Какво ще пожелаете на Вашите бивши колеги – ръководители на театрални състави и трупи, за предстоящите празници, както и на техните възпитаници?

      Публика и много искрени аплодисменти!

Какво каза още Здравка Стоянова пред камерата на ODK News за НУТП, гледайте във видеото!

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: