Skip to content

Първоюнски празник

31/05/2012

На 1 юни от 10.00 ч. в градската градина в Шумен ще се проведе Общоградски празник, посветен на Деня на детето, oрганизиран от  Община Шумен, Общинският детски комплекс, Ученическата спортна школа „Хан Крум“ и Общинският младежки дом . 

От 10.00 ч.  ще бъде поставено началото на концерта на открито и на работата на децата в центровете по интереси. „Центърът на занаятите“ ще предложи демонстрации на участници в клуб „Дърворезба“ при ОДК. Там на учениците ще бъде предоставена възможността да рисуват върху керамика. Артцентърът ще организира за малките шуменци рисуване върху асфалт по темата „Детство мое“. Върху транспарант децата ще творят рисунки на тема „Нарисувай ми мечта“. Ще има и демонстрации на бодиарт. В артработилницата ще се изработват гривни, колиета, маски.

Центърът на игрите ще предложи участия в игри на ластик, въже, дама, морски шах и обръч.

На празника до обед ще има и много спортни състезания. В зала „Младост“ ще се проведат срещите по баскетбол, а по стрийт баскетбол и футбол те ще са в СОУ „Сава Доброплодни“. Градската градина ще бъде терен за надпревара в дисциплините „крос“, „слалом с велосипеди“ и „слалом с ролери“. Там ще бъдат представени демонстрации на бойни изкуства, ще се играе шахмат.

Както всяка година, на детския празник ще се продават талони за празничната томбола. От 11.30 часа ще е първото теглене на печелившите билети за многобройните награди, а от 12.30 часа – второ теглене на томболата, когато ще стане известен и носителят на Голямата награда – велосипед.

При трайно лошо време програмата на веселия детски празник ще се премести в залата на Общинския младежки дом, а веселието за малчуганите от детските градини ще стартира в зала „Общината“.

По време на празника клуб „Журналист” ще направи анкета сред учениците и възрастните на тема: „Шумен – европейска столица на културата – 2019 година”.

Предлагаме ви въпросите, на които ще се отговаря. Това може да направите и вие тук, като коментар под текста.

АНКЕТА НА КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ”

От 1985 датира статутът за Европейски град на културата, а от 1990 година Европейска столица на културата и досега над 40 града са били Европейска столица на културата. Идеята е на Мелина Меркури-бивш министър на културата на Гърция. Целта е да бъдат показани културните и исторически ценности на европейските градове, да се покаже колко различен е всеки един от другия и да се обърне внимание на местната история и наследство.

В нашата анкета искаме да чуем мнението на учениците и на възрастните за кандидатурата на Шумен за такава столица и какво мислят те за предварителната подготовка. Ако има нови интересни идеи и предложения, ние поемаме ангажимент да  ги предоставим на Организационния комитет.

 

1. Какво трябва да се направи в Шумен в подкрепа на нашата кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 година. Вашите идеи  и предложения за дейности и изяви, с които учениците да подпомогнат  тази кандидатура?

2. За гостите на Шумен ще се  организират туристически посещения в Шумен, според Вас какво трябва да се посети от града, което ще бъде интересно и за нашите туристи и за чужденците? Бихте ли се включили като доброволец в изявите, свързани с кандидатурата на нашия град за Европейска столица на културата?

3. Какво мислите за идеята в парк „Студентски” да се оформи  алея на художниците, където и наши, и европейски творци да рисуват на открито и да организират целогодишно пленери?                                        

4. Трябва ли шофьорите на таксита, на автобусите и на другите  пътнически превози да бъдат специално обучени, за да могат да показват културните паметници и забележителности на Шумен и как да стане това?

5. На Илчов баир има построена ротонда, която беше ресторант, а в момента е затворена. Може ли там да се направи нещо интересно, свързано с историята на прабългарите или нещо друго по-атрактивно, подобно на това в квартал Аспарухово – Варна ?

6. Вашето мнение за една инициатива под надслов: „Местотворене-мястото като източник на вдъхновение– това е да се организират творчески пътешествия до историческите места в Шуменския край, по време на които младите автори ще получат възможност да създада свои творби, посветени на шуменци, града и  неговата история.

7. Мислите ли, че в Шумен може да се реализира проект „Звук и картина” – осветяване и озвучаване на алеята и паметника „Създатели на българската държава” и това да остане като традиция не само през 2019 година, но и занапред?

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: