Skip to content

Заключиха ученици в ЕГ „Пловдив“, за да не избягат от изпит

22/06/2012

Ученици от 11 клас на Езикова гимназия „Пловдив“ бяха заключени в училището, за да не избягат от изпит по математика, предаде Българската национална телевизия.

Оказа се, че децата не са предварително известени за контролното и в знак на протест няколко от тях решили да си тръгнат. Охраната обаче не ги пуснала, което доведе до бунт сред младежите. Директорката заяви, че не е нуждо учениците да бъдат предварително известявани за правенето на проверки на знанията им.

Преди появата на БНТ учениците блъскали по вратите на централния вход, но охраната отказвала да ги отключи.

БНТ: -Защо е заключено училището? Това е парадокс?
Даниел Карп, ученик 11 клас: -Не ни пускат… и решиха, че трябва през междучасието да ни заключат и не можем да излезем. Асматик получи пристъп. Звънях на полицията, но и те нищо не направиха.
Ангел Балинов, ученик: – През междучасието ми беше отказан достъп да изляза извън училището. Това е много опасна ситуация за мен. Здравето ми беше много застрашено.

Директорът на езиковата гимназия заяви, че няма нужда учениците да бъдат уведомявани предварително, че ще имат изпит. Училището е подложено на мониторинг от просветното министерство и затова се налагали тези контролни.

Пенка Стайкова, директор на ЕГ „Пловдив“: – Вярно, че според правилника не можем да заключваме, но според него и учениците нямат право да съботират учебния процес.

От регионалния инспекторат по образованието в Пловдив обявиха, че започва проверка на случая.

ODK News установи в социалната мрежа, че коментарите по случая нарастват с всеки час.  Преподавателят по правни дисциплини Кристиян Гьошев, коментира: „Прокуратурата да се самосезира ! Това е противозаконно лишаване от свобода ! Чл. 142а. (Предишен чл. 142 – ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до шест години. !!!Противозаконното лишаване от свобода може да бъде реализирано навсякъде, достатъчно е пострадалият да е лишен от свобода на движение по свое усмотрение. Това е становището на ВКС, отразено в Решение № 207/1996 г. по Н.Д. № 219 от 1996 г. на ВК.“

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: