Skip to content

С велосипед на училище и на работа

26/06/2012

Снимки: Интернет

Можем ли да използваме велосипеда, за да ходим на училище и на работа? –категорично –Да!- и причините за това са повече от основателни.

Но дали така мислят родителите?

Когато пътуват до работа, хората понякога доста  чакат  градския транспорт и това ги отегчава. В по-големите градове,  ако  пътуват с автомобил,  може да попаднат в задръстване или трудно да намерят място за паркиране.  

И ние обмисляме варианта да ходим с велосипед на училище. Ще бъде голямо удоволствие и развлечение , а децата, които живеят по-далеч от училище може да спестят пари от градския транспорт. Ние мислим, че  малко тренировка с  колелото не е излишна.Но трябва да се познават и правилата за движение на велосипедистите  на пътя. Сега ще бъдем спокойни,  че няма да ни откраднат велосипедите, защото в училище вече има паркинг за колелета. Друго си е да се упражняваш да караш велосипед на велоалея в училищния двор и после на пътя.
    

Когато караме колело се налага да се движим по натоварени улици в града.А в града  велоалеи има само по централната улица. Все пак от града до училището няма велоалеи. Как се кара велосипед по българските пътища и в квартала?  Опасно е да те блъснат!  По-безопасно е да си облечем светлоотразителна жилетка!!!

Някои родители пък  биха се чувствали по-спокойни, ако знаят, че децата им трябва да се придвижват до училище с автобус,  такси или пеша.

Навярно пречи безотговорността на шофьорите по пътищата! Но защо само да е на шофьорите, може да е на всеки от нас, участниците в движението. Трябва да сме отговорни на пътя!

Велосипедът  се използва  за отиване до работното място и до училище, а не само за отдих и развлечение  в много страни най-вече във Франция и Великобритания. А Германия може да е пример как градските жители се връщат към велосипедите. 

Все повече хора да оставят колите си вкъщи!  Може и да се комбинират  използването на велосипед и градския транспорт. Велосипеди под наем? –  за гр.Шумен все още това е мечта. 

 Най-силният аргумент да предпочитем  велосипеда пред колата или автобуса е здравословният. Да не ангажираме родителите  да ни карат до училище. Да се движим пеша или караме велосипед! Той не замърсява  околната среда като другите превозните средства.

Чрез тестове е доказано колко е здравословно карането на колело. Тази дейност може да ни предпази и от много от най-честите заболявания на съвремието.Да караш велосипед е безплатно, което в днешно време също е важно и играе  все по-важна роля.Чрез карането на велосипед да си изградим защитна стена срещу причините за стрес, с които се сблъскваме във всекидневието.Карането на колело до училище и до работа и обратно е отличен начин за компенсиране на седенето при работа в училище и офиса. Защо не и в голямото междучасие  да си покараме собствения велосипед за отмора?  

Нека  да убедим повече ученици и хора, които пътуват до училище и работните си места, да се качат на две колела. В целия Европейски съюз вече използването на велосипеди за движение е факт и учениците там безпрепятствено- по велоалеи- се придвижват на две колела. 

Цените на горивата се повишават и хората все по-често избират велосипеда като превозно средство.

За в бъдеще на велосипеди ще се придвижват все повече деца и ученици и следователно именно те са най-застрашени на пътя. Дано това заинтересува  управляващите и осигурят по-голяма сигурност на пътя!

Много си е яко с колело на даскало!

С европейска транспортна култура на пътя!

Проект „Да направим училището привлекателно за младите хора –  Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти- УСПЕХ ”, схема BG051РО001-4.2.05

Клуб „Приятели на безопасност на движението”, СОУ „Трайко Симеонов“, гр.Шумен и Обeдинен детски комплекс -гр.Шумен – ПАРТНЬОРИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: