Skip to content

Утре в Шумен пристига Чудотворната Серафимо-Дивеевска икона

02/08/2012

Утре в 12 часа по обед в Шумен ще бъде донесена от Добрич Чудотворната Серафимо-Дивеевска икона на Света Богородица „Умиление“. Тя ще бъде посрещната в храм „Свето Вознесение Господне“ от епископ Йоан и свещениците от Шумен.

През утрешния ден иконата ще бъде изложена за поклонение до 22 часа, на 4 и 5 август – от 7 до 22 часа, а на 6 август – от 7 до 11 часа, след което ще отпътува от Шумен.

Тя е донесена от с. Локоть, Брянска област. Има предание, което разказва, че през 1994 година Наталия Николаевна видяла в универсален магазин стенен календар с иконата на Св. Богородица “Умиление”. Календарът бил за предходната година. Жената решила да купи последните два календара въпреки това. У дома тя изрязала образите и ги закачила на стената. Веднъж, когато била болна, в късните вечерни часове четяла книгата “Росия преди второто пришествие”, на чиято корица била изобразена Пречистата. Точно, когато четяла главата за брат Йосиф Муньоз-Кортес, пазителя на чудотворната икона на Божията майка Иверска – Монреалска, жената усетила чудно благоухание и много се учудила. Жената страдала от простуда, но все пак усетила аромат на цветя, даващ усещане за чистотата и свежестта на ранно утро. Цялата й стая била изпълнена с този аромат. Това благоухание се повтаряло периодично. След половин година нейното семейство решило да направи рамка на иконата “Умиление”. Когато свалили иконата от стената, те видели на обратната й страна появил се неръкотворен образ на Божията майка, от който изтичало благоухание. В началото на месец на ноември 1999 година на иконата се появили капки миро. Така тя изпускала миро в определени празнични дни. От както е станала известна иконата от с. Локоть, тя е посетена от много вярващи християни и пред нея са ставали множество чудеса. Тамошният архиерей благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: