Skip to content

Пет ваканции през новата уч. година, матурите в същите дни

08/08/2012

Пет ваканции ще имат учениците през новата 2012/2013 година – четири по време на редовните занятия и една през лятото. Това става ясно от проект на заповед на просветното министерство за новия учебен график.

По традиция учебната година ще започва на 15 септември, въпреки множеството дискусии за изместването й от 1-септември. Първата школска есенна ваканция ще зарадва учениците само месец и половина след първия звънец. Децата ще ходят на училище от 15 септември до 1 ноември, след което ще бъдат разпуснати в четиридневна почивка заедно с уикенда и ще трябва да се върнат в класните стаи на 5 ноември.

Втората ваканция е по Коледа – от 22 декември до 6 януари. Така покрай големите зимни празници учениците ще разпускат общо 16 дни.

Следващата миниваканция идва само след месец. Спрямо графика тридневната зимна почивка е насрочена от 23 до 25 февруари включително. Два от тези дни се падат събота и неделя. Така на практика просветното министерство отпуска само ден почивка през февруари. В студените месеци децата ще почиват с ден по-малко спрямо миналата година, когато зимната им ваканция беше четири дни.

Пролетната ваканция е насрочена в края на март. За всички без абитуриентите тя настъпва на 29 март и приключва на 7 април. Зрелостниците пък ще почиват съвсем символично от 29 до 31 март. И през следващата учебна година матурите за абитуриентите и седмокласниците ще се провеждат в един ден.

Просветното министерство запазва дори и същите дати за съдбоносните изпити.

На 21 май е изпитът след 7 клас и матурата по български език и литература. Само с ден промеждутък, на 23 май, изпитният маратон продължава с теста след седми клас по математика и втората задължителна матура по избор. От 9 до 14 май пък са насрочени изпитите за национално външно оценяване за четвъртокласниците. На 27, 28 и 29 май в графика са заложени изпитите за външно оценяване след 7 клас съответно по обществени науки, чужд език и природни науки. Матурите по желание абитуриентите могат да държат в периода от 27 май до 5 юни.

По повод коментари по публикацията (- А Великденска ваканция няма ли да има?,  ODK News отговаря на своите читатели:

Официално от Министерството на образованието, младежта и науката няма обявена специално “Великденска ваканция”.През 2013 година Великден по православния календар е на 05 май.

От Министерския съвет на Република България са обявени по повод Деня на труда, Великден и Деня на Храбростта, следните почивни дни за цялата страна: от 01.05 – до 06.05 вкл.
Advertisements
2 Коментари leave one →
 1. Aleksandrina permalink
  09/10/2012 16:12

  А Великденска ваканция няма ли да има ????

 2. 11/10/2012 12:16

  Здравей Александрина,

  Официално от Министерството на образованието, младежта и науката няма обявена специално „Великденска ваканция“.
  През 2013 година Великден по православния календар е на 05 май.
  От Министерския съвет на Република България са обявени по повод Деня на труда, Великден и Деня на Храбростта, следните почивни дни: от 01.05 – до 06.05 вкл.

  Поздрави
  ODK News

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: