Skip to content

Президент Плевнелиев, пред българите в Австрия: „Аз съм последният човек, който ще ви спре да пътувате по света“

19/09/2012

За ODK News от Виена – Жулиен Желев, кореспондент на ODK News във Виена

Президентът на Р България Росен Плевнелиев беше на двудневно официално посещение във Виена.  През тези два дни той се срещна с австрийския си колега Хайнц Фишер, с канцлера Вернер Файманс министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, с европейският комисар по регионалната политика  Йоханес Хаан и гуверньорът на Австрийската национална банка Евалд Новотни и други.

След срещата си с д-р Ервин Прьол, двамата обобщиха, че  България е стабилен и надежден партньор на чуждестранните инвеститори, демонстрира изключителна динамика на икономическото си развитие и от това австрийските компании печелят.

В края на официалното посещение на Плевнелиев в австрийската столица, той проведе среща с представители на българската общност в Австрия. Срещата се състоя в Българския културен институт – дом  „Витгенщайн” в центъра на Виена.  На срещата присъстваха г-жа Елена Шекерлетова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия, г-жа Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, г-н Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представители на официалната и бизнес делегация, придружаваща президента по време на работното му посещение в Австрия. Срещата премина при изключително голям интерес от страна на българите, живеещи в Австрия. Присъстваха някои от най-изтъкнатите представители и доайени на българската общност, представители на културни сдружения, информационни центрове, българските училища, медии, религиозни структури на българите в Австрия, хора от различни обществени и професионални среди – учители, творци, журналисти, представители на бизнеса, мениджъри, студенти, ученици.

Като символичен подарък посланик Елена Шекерлетова подари на президента книгата „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване”, чийто първи том, резултат от международен изследователски проект с участието на български и австрийски институции, бе издаден през 2011 г. 

 Поддържането на контакти между българите в Австрия със съдействието и на посолството във Виена, проектът на Закон за българите и българските общности извън Република България, въвеждането на българския език като матуритетен език в образователната система на Австрия, създаването на педагогически профил към катедрата по българистика към Виенския университет бяха само някои от дискутираните теми.

 Зала – „Галерия”  на института се оказа малка за десетките гости, дошли от различни точки на Австрия, да се срещнат „на четири очи” с държавния глава.

„От всички срещи и разговори, които имахме възможност да осъществим в рамките на изминалите два дни, за мен срещата с вас е една от най-важните и най-очакваните”, сподели от своя страна г-н Плевнелиев. „Аз съм последният човек, който ще ви спре да пътувате по света, но съм първият, който ще работи за това, да се върнете в една по-добра и по-хубава България – ако решите”, завърши обръщението си към българите президентът.

Малко по-късно в лятната градина на дом „Витгенщайн” се проведе близо едночасов коктейл между делегацията и българите в Австрия.

 Допълнителни източници: МВнР, Администрация на Президента на РБ

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: