Skip to content

Турне на Хора на момчетата от Цюрих в България, на 11 октомври гостуват в Шумен

03/10/2012

 За първи път пред шуменска публика ще пее Хорът на момчетата от Цюрих, Швейцария. Турнето им в България се организира от Европейската хорова федерация към Европейския съюз, Посолството на Швейцария в България, Общините София, Пловдив, Шумен и Варна и Общински детски комплекс-Шумен.

Хорът ще гостува в Шумен на 11 октомври, като в програмата е предвидена среща на делегацията от гости  с кмета на град Шумен Красимир Костов. От 17.00 до 18.00ч. ще се проведе открита репетиция на Хора на момчетата пред представители на музикалната ни общественост, хорове и любители на музиката в концертната зала на Общината.  

Началото на концерта е в 19:00 ч. в зала „Общината с  диригент проф. Алфонс фон Аарбург и клавирен съпровод Валентина Модестова.  В концертната програма са включени Моцарт, Менделсон, Хайдн и други.

Съставът е създаден през 1960 година. През дългогодишната си кариера певците усвояват богат хоров репертоар, като участници в детския хор, а по-късно достигат изпълнителско съвършенство в концертния състав. След мутация те имат възможност да преминат в мъжкия хор. Днес над 100 момчета от различни религии и с различни интереси пеят в хора. Той съществува самостоятелно, благодарение на ентусиазма и силната любов към музиката на неговите членове, на техните родители и щедри спонсорства от меценати на изкуството. Хорът на цюрихските момчета е реализирал разнообразни концертни турнета в Италия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Чехия, Австрия, Финландия, Холандия, Португалия, а едно от най-знаменитите им турнета е в САЩ. През годините съставът работи с прочути диригенти като Херберт фон Караян, Фердинанд Лейтнер, Армин Джордан, Дейвид Зинман, Кристоф Ешенбах, Герт Албрехт. През 2009 година осъществява голямо турне в Китай с камерния оркестър „Цюрих“. Хорът на цюрихските момчета е редовен гост в оперните постановки на цюрихската „Опера Хаус“ и оперите на Лион, Страсбург, Мец и Залцбург. Музицират с Мюнхенския камерен оркестър.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: