Skip to content

Ангел Минчев: „Дърворезбата е един от най-хубавите български народни занаяти“

31/10/2012

Ангел Минчев; Снимка: Интернет

Представяме ви г-н Ангел Минчев, ръководител на школа по “Дърворезба” в Общинския детски комплекс – Шумен. Интервю от него взеха Елена Маринова и Рукийе-Айше Егели в навечерието на 1 ноември – денят на народните будители.

Г-н Минчев, откога сте ръководител на школа “Дърворезба” в ОДК?

 В началото на февруари 2005 г. беше създаден клуб „Дърворезба”, който по-късно прерастна в школа по дърворезба. Досега са преминали над 300 ученици в курса на обучение. Повечето от тях завършиха, кандидатстваха и вече са студенти и това много ме радва.

Участват ли ваши възпитаници с художествени дърворезби в национални и международни конкурси?

 До миналата година сме участвали в един национален конкурс на ПП „Шуменско плато” на тема: „Природата – моето вдъхновение” в Шумен и спечелихме колективна награда първо място за клуба и едно второ място – индивидуално участие.

Миналата 2011 година от националния конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”- Шумен Илина Петрова спечели първа награда с изработката на образа на Мадарския конник върху дърво.

Снимка: ОДК – Шумен, архив

В края на февруари в международен конкурс по приложни и изящни изкуства в град Зенка, Унгария участвахме с пет творби – три дърворезби, една от които кукерска маска, другата – декоративно пано и трета –  традиционно пано. Другите две бяха произведения от медна пластика. В школата, наред с традиционната българска дърворезба, запознаваме учениците и с други занаяти, които допълват работата с дърво – медна пластика и художествена обработка на кожа. Тези два материала се съчетават чудесно с дървото и затова обръщаме повече внимание на тях.

От  този международен конкурс в Унгария имаме едно първо място за Михаела Алексиева; две втори места – кукерска маска, медна пластика и едно трето – с декоративно пано на Виктория Томова

В началото на октомври участвахме в националния  конкурс, организиран от  на ОДК  в Бургас, където участвахме с две произведения, с дърворезба и с медна пластика. И двете бяха наградени. Това са Деница Руменова и Виктория Томова. За пръв участваме в Бургас, но и занапред ще продължаваме с повече усилия да постигаме нещо по-добро.

Досега не сме участвали в конкурси и причината е, че изпратените произведения не се връщат. Дърворезбата изисква много труд и на децата им е трудно да се разделят с нещо, по което се работи с месеци.

Доволен съм, че Виктория Томова спечели една от 1000-те стипендии, благодарение на работата си с дърворезба.

Снимка: ОДК – Шумен, архив

Виждаме прекрасни творби. Показвате ли ги пред шуменската общественост?

Разбира се, винаги сме ги показвали. Винаги съм казвал, че за нас е много важно уличното представяне.  По време на Годишно изложение през месец май правим една голяма изложба на изработеното през учебната година.

Участвали сме в Деня на музеите със самостоятелна изложба, както и  в музей „Лайош Кошут”.  Навсякъде дърворезбите се посрещат с голям интерес от гражданите на Шумен. В тази изложба присъстваха мои бивши ученици, които сега са вече студенти.

Има и участия на завършили и преминали през школата ученици, ретроспективна изложба направихме през 2010 година, посветена на   5 години школа „Дърворезба”.

Според вас в кои български град се намира най-добрата школа по дърворезба? Водите ли учениците си там?

Най-добра школа – няколко школи се водят като такива. Най-чиста по работа е Тревненската школа. Водил съм учениците си в Трявна, на Етъра, във Велико Търново. Едно от децата кандидатства дърворезба в Тетевен и учи там. Когато отидем някъде главно посещаваме дюкянчета, музеи, където има дърворезби. Нямаме деца, които да не са посещавали Етъра, Даскаловата къща и Самоводската чаршия в Търново.

Поради големия интерес на някои деца, те са се купили индивидуални комплекти за работа с дърво и работят вкъщи с тях. По този начин се грижат по-добре за собствените си инструменти.

Какви умения развиват заниманията по този занаят?

Аз винаги съм казвал, че това е един от най-хубавите български народни занаяти. В момента българските деца са ощетени. Часовете по трудово обучение липсват на децата. Не можем в тези часове да лепим с хартия, да чертаем схеми и да очакваме децата ни да имат умения. Дори и момичета могат да отрежат спокойно с трион. Създават се умения. Със задоволство мога да кажа, мислех, че в школата ще има само момчета, но бях приятно изненадан, че момичетата са колкото тях.

Дърворезбата не е чисто мъжки занаят. Виждам новите деца, които идват и до един месец забелязвам кой до колко усвоява. Винаги казвам на родителите, че на първата година няма как детето да създаде едно от нещата, които виждат по стените. Момичетата са по-старателни. Рисуването е проблем. По-доволен съм от момичетата, тъй като са по-старателни. Работим допълнително, тъй като се подготвяме за годишното представяне. Никога не съм щадял времето си за деца, които имат желание да работят и да създадат нещо красиво.

Една година – по покана на Природен парк”Шуменско плато” участвахме в пленер. Дърворезбите останаха в информационния център на парка. Очакваме и тази година да се включим в пленер, по проект с който ОДК кандидатства.

 

           Благодарим на г-н Ангел Минчев за изчерпателните отговори и за нас той е един учител-будител. Използваме възможността да честитим Деня на народните будители на всички наши учители и нека не забравяме народните традиции в нашия бит, тъй като връзката с миналото трябва да бъде съхранена и продължена!

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: