Skip to content

Ден на национален траур!

09/11/2012

Патриарх Максим Български и митрополит Софийски; Снимка: Интернет

Днешният ден е обявен от Министерския съвет на Република България за Ден на национален траур.

 9 ноември е обявен за ден на национален траур във връзка с кончината на предстоятеля на Българската православна църква патриарх Максим, който почина във вторник (06.11) рано сутринта на 98-годишна възраст.

 По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа днес. По-рано в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

 През целият вчерашен ден хиляди миряни от цяла България се стичаха в църквата „Света Неделя“ за да си вземат последно сбогом с предводителя на Българската православна църква, предаде Darik news.

Заупокойната света литургия в храма бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай, който след смъртта на патриарха застана начело и на Софийската епархия. Именно той е сред най-спряганите за наследници на Максим, въпреки всичките пречки да заеме тази позиция. Преди да си тръгне от храма и да се качи в джипа си, пловдивският митрополит каза: „Целият български народ несъмнено обича синовно и искрено своя ангел – ангелът на Българската православна църква, който 41 години предстоеше пред Светия престол в земната войнстваща църква, за да брани паството си“.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: