Skip to content

ХVІ регионален конкурс „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”

08/01/2013

Общинският детски комплекс в Шумен въведе чудесната традиция, всяка година да се събираме всички заедно и да отчитаме резултатите от ХVІ регионален конкурс на тема „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”. Той е свързан със светлия християнски празник – Рождество Христово и с останалите народни зимни празници и обичаи на българите.

В конкурса участваха над 400 деца на възраст от 5 до 18 години в разделите картичка, пано, кукли, украси и сурвакници. Най-многобройни тази година са картичките – над 150 броя, които са ръчно рисувани и комбинирани с техниките апликация, квилинг, декупаж. Много интересни са триизмерно изпълнените картички и украси. За изработването на куклите на коледари тазгодишните участници са предпочели да използват естествани материали, а за изработването на по-нетрадиционните украси, кукли на Дядо Коледа и неговите спътници, декоративните звезди и елхи децата често са си послужили с рециклирани материали – хартия, пластмаса от бутилки, стари дрехи или други предмети от бита. Творбите са оценени от жури с председател Теменуга Христова – художник, ръководител на школа „Изобразително и приложно изкуство” – ОДК, Шумен и членове: Недялка Митич – художник и Розалина Стефанова – етнограф.

Малките певци от хор „Бодра песен” с диригент Деница Узунова и хор-майстор Анна Панчева  ще поздравят всички с  песните:

„Ето зимата настана” по музика на Михаил Шекерджиев

„Улъйбка” по музика на Владимир Шаинский – солисти Калоян Колев и Деница Донева

„Новогодишна” по музика на Стефан Ременков.

С „Дайте шанс на песента” ще ги поздрави и Елена Маринова, а в края ще се вихри ръченица, в изпълнение на танцьори от Детския танцов ансамбъл „Веселяче” при Общинския детски комплекс, с главен художествен ръководител Боряна Колева.

На 19 декември беше уредена изложба от най-добрите експонати, участвали в конкурса, която може да разгледате  на втория етаж в Регионалния исторически музей.

Каним всички любители на приложното изкуство да вземат участие в  награждаването от  конкурса „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”, което ще се проведе на 11 януари в залата на Регионалния исторически музей от 11.00 часа.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: