Skip to content

Приказна изложба

22/01/2013

На тържествена церемония, в мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен, бяха отчетени резултатите от организирания за шестнадесети път от Общинския детски комплекс регионален конкурс „Приложното изкуство в народните обичаи от Коледа до Васильовден”.

В Шуменския край народните традиции са не само запазени, но и обогатени през изминалите години. Младите хора на града ни, участвали със свои творби в този конкурс, са продължители на  традициите и те и до днес ги съхраняват. Реализирането на този конкурс е поредният принос на Общинския детски комплекс за кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 година.

На втория музеен етаж бе уредена богата изложба с детските творби – картички, обемни кукли,  сувенири, пана и сурвакници. Млади творци от целия регион представят своите красиви творения като част от една пленителна  зимна приказка.

Теменуга Христова – председател на Дружеството на шуменските художници и педагог в детския комплекс благодари на регионалния истгорически музей за предоставената възможност да бъдат изложени детските творения.

С детските творби - картички, обемни кукли,  сувенири, пана и сурвакници, е уредена богата изложба  в мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен.

С детските творби – картички, обемни кукли, сувенири, пана и сурвакници, е уредена богата изложба в мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен.

Директорът  на общинската дирекция „Култура и образование“ Найден Косев поздрави младите  приложници за проявената творческа находчивост и  за сръчността. Той  и директорът на ОДК връчиха на отличените деца  награди. В раздел „Картичка“ за победители  са определени творбите на Катерина Гинчева от  СОУ „Панайот Волов”, Виктор Димов от ДДЛРГ „Детелина”, Никол Маркова от школата „Изобразително и приложно изкуство” в ОДК – Шумен, Виктория Бочева от клуб „Млад археолог” в ОДК – Шумен, Йозлен Ерханова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Царев брод, Димана Йорданова от СОУ „Панайот Волов”, Александра Тодорова от НУ „Ил. Р. Блъсков”, колективна награда получи клубът „Литературно студио” към ІІ ОУ „Д-р П. Берон” , Ивелин Стоянов и Северина Стоянова от  ОУ „В. Левски” в с. Градище, Дамян Михайлов от клуб „Информационни технологии” в ОДК – Шумен и Гамзе Бекирова от кръжок „Краезнание” в ОДК – Нови пазар. Колективни награди бяха дадени на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Царев брод, СОУ „Панайот Волов” и НУ „Ил. Р. Блъсков” в Шумен.
За изработените предмети в раздел „Кукла“  бяха отличени Елена Севова от  ЦДГ „Чучулига” в кв. „Дивдядово“, Луиза Пенчева от ІІ ОУ „Д-р П. Берон” и Христо Христов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Царев брод, а с колективни награди – подготвителната група от  НУ „Ил. Р. Блъсков” и учениците от начална степен в ОУ „Панайот Волов”в с. Мадара.
Първенци в раздел „Пано“ станаха Джанан Ведаг от СОУ„Д-р П. Берон” в с. Хитрино и Антония Ангелова от ДЦДВХУ „Слънчев лъч”, а колективни награди в този раздел бяха дадени на  втори „б“ клас от ІІ ОУ „Д-р П. Берон” и на  малчуганите от ПУ „Васил Друмев”.
За своите творби представени в раздел „Украси“ награди получиха Деница Димитрова и Мариела Петкова от школата „Изобразително и приложно изкуство” в ОДК – Шумен, Виктор Димов от ДДЛРГ „Детелина”, Азизе Али и Васил Георгиев от ПУ „Васил Друмев”, Пламена Георгиева от СОУ „Панайот Волов” и  Ивайла Иванова от ЦДГ „Чучулига” в кв. „Дивдядово“. Колективни отличия получиха участващите петокласници в СИП „Приложно изкуство” в ІХ ОУ„Панайот Волов” и осмокласниците от ОУ „Панайот Волов” в с. Мадара.
За най- красиви и изработени в духа на народната традиция бяха определени сурвакниците на Дани Яворов от ІІ ОУ „Д-р П. Берон”, Дебора Димкова от ДДЛРГ „Детелина”, Диана Михайлова от ІІ ОУ „Д-р П. Берон”, Габриела Георгиева от ІХ ОУ„Панайот Волов”, Памела Красимирова от НУ „Княз Борис І”, Антон Антонов от НУ „Ил. Р. Блъсков”, Белгин Ибрямов от ОУ „В. Левски”в с. Градище и Лилия Иванова от ІІ ОУ „Д-р П. Берон”.
В концертната програма се представиха обявеният от Европейския съюз за посланик на европейската култура по света  детски хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова и прочутият танцов ансамбъл „Веселяче“ с хореограф Боряна Колева и Елена Маринова – член на клуб „Журналист”, която поздрави с песента „Дайте шанс на песента” участниците в конкурса.

Детският хор "Бодра песен" с диригент Деница Узунова поздрави младите творци с песни.

Детският хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова поздрави младите творци с песни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Елена Маринова – член на клуб „Журналист”, поздрави с песента „Дайте шанс на песента” участниците в конкурса.

Елена Маринова – член на клуб „Журналист”, поздрави с песента „Дайте шанс на песента” участниците в конкурса.

 

В концертната програма участва и танцовият ансамбъл "Веселяче" с хореограф Боряна Колева.

В концертната програма участва и танцовият ансамбъл „Веселяче“ с хореограф Боряна Колева.

 

 

 

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: