Skip to content

Почина варненското софиянче от Шумен

15/02/2013

На 73 годишна възраст в петък, 15 февруари почина известният български актьор, почетен гражданин на Шумен и доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Тодор Колев.

„Една заран, след едно предаване, тръгвайки от вкъщи за репетиция, усетих, че много се обръщат хората, нещо ме заглеждат. Тогава си казах: „Аз май, че съм забелязан нещо”. Това признава Тодор Колев пред Лора Крумова в интервю през април 2011 година.Споделя, че излиза лесно от роли, но влизането е трудно. „Имам двама кумира, два господа, които ме управляват в работата. Това е Чаплин, който е величието, което винаги се покланям до земята и Рей Чарлз”, казва още той.

„Комедията е отишла някъде другаде, където не ми е интересно. Не е в дълбоки води. Там е плитко. Аз много обичам киното, а и много обичам да се смея. Но, за съжаление, не се случва често, не се случва често”, споделя Колев.

Тодор Колев (Адама) е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Носител e на редица национални и международни награди. Удостоен е със златен знак на община Шумен и званието „Почетен гражданин на Шумен“ (2005 г.)[1]. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ и „Вход свободен“. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: