Skip to content

In Memoriam: Почина проф. Венета Вичева

12/04/2013

На 82 годиша възраст, тази вечер почина именитата шуменка проф. Венета Вичева.

Проф. Вичева основава детски хор „Бодра песен“ през 1963 , специалността „Музикална педагогика“ в шуменския университет и др. По нейна инициатива през 1971 г. са създадени Националните ученически хорови празници „Добри Войников”. От 2011 г. хоровите празници са Международни детско – юношески хорови празници „Добри Войников”.

Проф. Венета Вичева е родена в гр. Шумен на 7 април 1931 г. Следва Хорово дирижиране в класа на проф. Георги Димитров в първия випуск по специалността към Държавната музикална академия в София.

В периода 1956 – 1961 г. е директор на музикалната школа в Станке Димитров и диригент на смесения хор „Рилски звуци“ към народното читалище „Зора“. Ръководи музикалната подготовка и дирижира оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.

През 1961 г. е поканена от общинското ръководство на Шумен и ръководството на хор „Родни звуци“ за диригент на хора в родния си град. От 1961 година до 2011, тя е диригент на хор „Родни звуци“.

През 1963 г. Венета Вичева основава детски хор „Бодра песен“. По нейна инициатива през 1971 г. са създадени Националните ученически хорови празници „Добри Войников”.] От 2011 г. хоровите празници са Международни детско – юношески хорови празници „Добри Войников”.

От 1989 г. Венета Вичева е доцент, а от 1996 г.- професор – преподавател по хорово дирижиране в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Основател е на специалността „Музикална педагогика“. Била е декан на Факултета по изкуствата. Член е на Академичния съвет.

Член е на управителните съвети на Народно читалище „Добри Войников“ в Шумен, на Български хоров съюз, на Сдружението на български хорови диригенти към СБМТД — София.

Има множество публикации, описани в издадената от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ — Шумен книга „Био-библиография Венета Вичева“ със съставител Росица Добрева.[5]

През 2007 година община Шумен издава биографична книга за диригентката с автори Венета Вичева и Светлин Пламенов. Озаглавена е „Разкажи ми песен“.

Като диригент на хор „Родни звуци“ печели редица национални и международни отличия и награди от конкурси и фестивали – България, Унгария, Полша, Чехия, Украйна, Италия, Русия, Гърция, Турция и Румъния. Хора е удостоен с орден „Св.св. Кирил и Методий” І степен, за заслуги към БНА, награди на Шумен и др. С хор „Бодра песен“ печели първи награди от Международни хорови конкурси в България Унгария, Белгия (summa cum laude), Италия, Турция (cum laude), Русия – „Гран при” и диплом за диригентско майсторство. Носител е на златни медали и дипломи за високи художествени постижения от национални и международни фестивали. Хорът е удостоен с орден „Св.св. Кирил и Методий” І степен, „Голямата награда на Шумен“. Европейската хорова федерация към Европейския съюз го удостоява със званието „Посланик на европейската култура по света“. „Бодра песен“ е определен за Музикант на годината в категория „Ансамбли“ от Българско национално радио. Той е носител на медал „За заслуги към Българската народна армия“.

Награди на проф. Венета Вичева:

 • Орден „Св.св. Кирил и Методий“ І степен
 • Званието „Почетен гражданин на Шумен“
 • Медал „За заслуги към БНА“
 • Званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“
 • Отличието „Златна лира“ — два пъти от СБМТД
 • Статуетката „Кристална лира“ — най-високата награда за музикално изкуство на Съюза на българските музикални и тацови дейци[6]
 • Почетното звание „Доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“
 • Почетен медал със синя лента на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“
 • Почетен кристален плакет на Съюза на българските композитори.
 • Награда на Министерството на културата за „Заслуги към българската култура”.
 • Почетни медали и дипломи от национални и международни хорови празници, юбилейни годишнини и други чествания.

Само преди няколко дни, на финала на тържествения концерт, посветен на 50-ата годишнина на детския хор „Бодра песен“ към Общински детски комплекс – Шумен в драматично-кукления театър „Васил Друмев“ бяха върчени престижни отличия и награди на елитния вокален състав и неговия основател и дългогодишен главен художествен ръководител и диригент проф. Венета Вичева. Председателят на Съюза на българските композитори  проф. Петър Льондев връчи на хора най-високото отличие на творческия съюз – Златната статуетка. Почетната грамота на Балканския хоров форум академик Емил Янев даде на състава юбиляр и проф. Венета Вичева. Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Мариана Банчева присъди почетния вимпел на министерството на хора и неговия създател. Българският хоров съюз с председател Елиянка Михайлова награди „Бодра песен“ и проф. Вичева със своето отличие. Община Шумен удостои със златен плакет и диплом проф. Венета Вичева.

Поклонението ще се състои в неделя, 14 април от 10.00 часа в зала „1300 години България“ на ДКТ „Васил Друмев“ в гр. Шумен.

ODK News изказва съболезнования за кончината на дълбоко почитана от всички проф. Вената Вичева!

Допълнителен източник: Уикипедия и в. „Шуменска заря“

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: