Skip to content

Руски клуб „Славяни 2000“ гостува в ОДК.

20/02/2014

Шуменският детски парламент в Общинския детски комплекс, с ръководител Виолета Нейкова, посрещна гости от Руския клуб „Славяни” с председател Тамара Стилиянова и зам.-председател Олга Вълчева, както и членове на Младежкия руски клуб с най-малкия им участник Виктор Лечев.

Повод за срещата беше Денят на добротата, който се отбелязва на 17 февруари като световен ден на добротата. Тамара Стилиянова каза, че посвещават този празник и на Васил Левски, който в този ден загива за свободата на България. Тя разказа на учениците за Русия и за нейните традиции, символи и показа донесените матрьошки, самовар, кукли и други занаятчийски изделия. През това време самоварът вече беше загрял и се направи руски чай, с който се почерпиха всички, каквато е руската традиция. Към чая имаше и традиционни изделия от тесто, наречени сибирски шанги и руско тулски пряники, които се оказаха много вкусни.

Издагнат беше лозунгът за доброта навсякъде и към всички същества на тази земя. С червени букви учениците изписаха тази мечтана дума ДОБРОТА  и го направиха искрено и от сърце, подкрепени от директора на ОДК и от председателя на Шуменския детски парламент – Йолина Вълчева.

Наталия Ушкова – журналист от агенция „Руски репортер” и преподавател по руски език, представи обичая „Масленица”. Тя разказа, че през зимата хората обедняват откъм продукти и им остава само малко парче масло, от което те приготвят една питка, символизираща слънцето и я намазват с това малко масло, като по този начин благодарят на слънцето и го молят отново да ги дари с богата реколта. Още една руска традиция беше представена и тя е изпращане на зимата и викане на Пролетта. Според традицията сутринта всяко малко дете получава от възрастен член на семейството глинена свирка, ръчна изработка. Децата се събират заедно и отиват в гората към обяд и намират най-слънчевата полянка. Започват да свирят  и приканват пролетните птички да викат пролетта да дойде по-скоро. Глинените свирки са изработват във формата на някаква птица или животно. Гостите от  Руския клуб „Славяни” подариха на всеки ученик по една такава, която е изпратена от Приятели на младежкото обединение от Сибир с ръководител Антон Раменски.

В края на празника Тамара Стилиянова покани учениците да присъстват на празника „Голяма Масленица” в последния ден на месеца, а директорът на ОДК благодари за подаръците  и за интересните разкази. Детският парламент получи и една книга с руските обичаи и традиции.

С подарените глинени свирки учениците викаха пролетта.

С подарените глинени свирки учениците викаха пролетта.

Традиционен руски чай с руско тулски пряники.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: