Skip to content

Време

28/03/2014

Време. Време. Време. Какво е времето? Основна форма, наред с пространството, на съществуване на материята. Продължителност, определен момент. Времето е това, което искаме най-много, но оползотворяваме най-зле. Защо ли? Защото попадаме в безкрайния водовъртеж от секунди, минути, часове… Копнеем за толкова много, а правим толкова малко. Оставяме вчерашното за днес, днешното – за утре. И така ден след ден, седмица след седмица, година след година. И се обръщаме назад, вглеждаме се в пропуснатите секунди, пропуснатите шансове. Съжаляваме за загубеното време, което никога няма да се върне. И аз съм тук, отново тук. На същото място, по същото време. Мисля същото. Чувствам същото. Обещавам същото. Защо винаги го правя? Защо винаги се връщам? Защо винаги обещавам? Винаги, винаги, винаги… Мразя тази дума. Мразя и себе си, че я изричам и после забравям да променя това „винаги“.

Късно вечер, когато всичко утихне и тъмнината ни обгърне, сме смели. С паднали маски си повтаряме, че утре ще е друго, ние ще сме други. Но „утре“ всичко е същото, ние сме същите. И късно вечер отново повтаряме „утре ще е друго“. А няма нищо по-разочароващо от неизпълнените обещания, които сами даваме на себе си. И желанието да изплуваш от безкрайния водовъртеж, който те е обгърнал, е неистово силно. Боря се… Боря ли се? Ако наистина се борех, нямаше да се връщам тук. Отново тук. Винаги тук. В капан на времето. А то е безмилостно. Обгръща те и бавно те пречупва. И понякога вече е твърде късно.

Няма време за нищо. Всъщност никога няма да има достатъчно време. Сега. Без вчера, без утре. Само сегашният момент е от значение. Прави сега, обичай сега, живей сега.  Времето? Времето е безкрайност, а ние сме само един кратък миг от тази безконечност.

Виктория Василковска

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: