Skip to content

Интервюта и видео-репортажи


 Интервю с Ангел Минчев, ръководител на школа по „Дърворезба“ в ОДК – Шумен

Представяме ви г-н Ангел Минчев, ръководител на школа по “Дърворезба” в Общинския детски комплекс – Шумен. Интервю от него взеха Елена Маринова и Рукийе-Айше Егели в навечерието на 1 ноември – денят на народните будители.

Г-н Минчев, откога сте ръководител на школа “Дърворезба” в ОДК?

В началото на февруари 2005 г. беше създаден клуб „Дърворезба”, който по-късно прерастна в школа по дърворезба. Досега са преминали над 300 ученици в курса на обучение. Повечето от тях завършиха, кандидатстваха и вече са студенти и това много ме радва.

Участват ли ваши възпитаници с художествени дърворезби в национални и международни конкурси?

До миналата година сме участвали в един национален конкурс на ПП „Шуменско плато” на тема: „Природата – моето вдъхновение” в Шумен и спечелихме колективна награда първо място за клуба и едно второ място – индивидуално участие.

Миналата 2011 година от националния конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”- Шумен Илина Петрова спечели първа награда с изработката на образа на Мадарския конник върху дърво.

 

В края на февруари в международен конкурс по приложни и изящни изкуства в град Зенка, Унгария участвахме с пет творби – три дърворезби, една от които кукерска маска, другата – декоративно пано и трета –  традиционно пано. Другите две бяха произведения от медна пластика. В школата, наред с традиционната българска дърворезба, запознаваме учениците и с други занаяти, които допълват работата с дърво – медна пластика и художествена обработка на кожа. Тези два материала се съчетават чудесно с дървото и затова обръщаме повече внимание на тях.

От  този международен конкурс в Унгария имаме едно първо място за Михаела Алексиева; две втори места – кукерска маска, медна пластика и едно трето – с декоративно пано на Виктория Томова

В началото на октомври участвахме в националния  конкурс, организиран от  на ОДК  в Бургас, където участвахме с две произведения, с дърворезба и с медна пластика. И двете бяха наградени. Това са Деница Руменова и Виктория Томова. За пръв участваме в Бургас, но и занапред ще продължаваме с повече усилия да постигаме нещо по-добро.

Досега не сме участвали в конкурси и причината е, че изпратените произведения не се връщат. Дърворезбата изисква много труд и на децата им е трудно да се разделят с нещо, по което се работи с месеци.

Доволен съм, че Виктория Томова спечели една от 1000-те стипендии, благодарение на работата си с дърворезба.

Виждаме прекрасни творби. Показвате ли ги пред шуменската общественост?

Разбира се, винаги сме ги показвали. Винаги съм казвал, че за нас е много важно уличното представяне.  По време на Годишно изложение през месец май правим една голяма изложба на изработеното през учебната година.

Участвали сме в Деня на музеите със самостоятелна изложба, както и  в музей „Лайош Кошут”.  Навсякъде дърворезбите се посрещат с голям интерес от гражданите на Шумен. В тази изложба присъстваха мои бивши ученици, които сега са вече студенти.

Има и участия на завършили и преминали през школата ученици, ретроспективна изложба направихме през 2010 година, посветена на   5 години школа „Дърворезба”.

Според вас в кои български град се намира най-добрата школа по дърворезба? Водите ли учениците си там?

Най-добра школа – няколко школи се водят като такива. Най-чиста по работа е Тревненската школа. Водил съм учениците си в Трявна, на Етъра, във Велико Търново. Едно от децата кандидатства дърворезба в Тетевен и учи там. Когато отидем някъде главно посещаваме дюкянчета, музеи, където има дърворезби. Нямаме деца, които да не са посещавали Етъра, Даскаловата къща и Самоводската чаршия в Търново.

Поради големия интерес на някои деца, те са се купили индивидуални комплекти за работа с дърво и работят вкъщи с тях. По този начин се грижат по-добре за собствените си инструменти.

Какви умения развиват заниманията по този занаят?

Аз винаги съм казвал, че това е един от най-хубавите български народни занаяти. В момента българските деца са ощетени. Часовете по трудово обучение липсват на децата. Не можем в тези часове да лепим с хартия, да чертаем схеми и да очакваме децата ни да имат умения. Дори и момичета могат да отрежат спокойно с трион. Създават се умения. Със задоволство мога да кажа, мислех, че в школата ще има само момчета, но бях приятно изненадан, че момичетата са колкото тях.

Дърворезбата не е чисто мъжки занаят. Виждам новите деца, които идват и до един месец забелязвам кой до колко усвоява. Винаги казвам на родителите, че на първата година няма как детето да създаде едно от нещата, които виждат по стените. Момичетата са по-старателни. Рисуването е проблем. По-доволен съм от момичетата, тъй като са по-старателни. Работим допълнително, тъй като се подготвяме за годишното представяне. Никога не съм щадял времето си за деца, които имат желание да работят и да създадат нещо красиво.

Една година – по покана на Природен парк”Шуменско плато” участвахме в пленер. Дърворезбите останаха в информационния център на парка. Очакваме и тази година да се включим в пленер, по проект с който ОДК кандидатства.

            Благодарим на г-н Ангел Минчев за изчерпателните отговори и за нас той е един учител-будител. Използваме възможността да честитим Деня на народните будители на всички наши учители и нека не забравяме народните традиции в нашия бит, тъй като връзката с миналото трябва да бъде съхранена и продължена!

Специално интервю с Красимир Костов

Кмет на община Шумен

Интервю със Здравка Стоянова

Началник отдел „Култура“ в община Шумен

Отец Красимир: Бог ни е дал своя роден син, който се е жертвал за нас

За да научим повече за християнския празник Коледа, посетихме храма „Св. Възнесение“ в Шумен и разговаряхме с отец Красимир. Ето какво ни каза той за най-светлия християнски празник Коледа.

Като за начало бихте ли се представили?

От 15 години служа в храма като свещеник и съм израстнал в него. Дядо ми също така беше църковен певец, който  идва в България от Македония, а преди това  е бил зограф в дебърската зографска школа там.

Защо според християнската религия е било нужно да се роди Иисус Христос?

По принцип, ако става въпрос, някои го чакат и до ден днешен да се роди. Когато нашите прародители Адам и Ева, които знаем, че са били мъж и жена, съгрешават и Бог идва и пита къде са те, а Бог е бил навсякъде и е знаел всичко, той е очаквал от тях някакво покаяние. Но те започват един друг да се оправдават и едва ли не изкарват техния творец виновен за това, което са направили. Бог не видял в тях покаяние и ги изгонил от Рая. Те напускат райското блаженство, но тъй като Бог е любов, той още там обещал, че ще се роди спасител. И оттогава до преди 2000 години човечеството е очаквало да се роди спасителят, който да ни избави от нашите грехове и да ни върне райското блаженство, което са изгубили нашите прародители. За спомен на това, че Бог ни е дал своя роден син, който се е жертвал за нас, хората си правят малки подаръци на рождения ден на спасителя.

Случайно ли е, че  Иисус Христос се ражда в бедно семейство и в ясла, а не в богат дом?

Това не е случайно, тъй като юдейският народ, въпреки че много пъти е изпадал в политеизъм, е останал един от най-вярващите народи. Именно заради това Бог е благоволил там да се роди неговият син, да се роди в пещера и в ясла. Не се е родил в дворци. Ако питаме някого, който изповядва юдаизма, те очакват спасителят да се роди като велик цар и да даде управлението на света в техни ръце. И те очакват и до ден днешен да се роди спасителят.

Кои са характерните коледни обичаи?

Коледните обреди и обичаи във всеки един край на страната се изпълняват по различен начин. По принцип бих казал, че на Бъдни вечер, когато очакваме раждането на светителя, във всеки един християнски дом се подготвя постна трапеза и се слага обредна пита. Слага се вино и хляб, тъй като ние християните свързваме хляба и виното с христовото тяло и кръв. Слага се също така леща, боб, постни сърми и си пожелаваме през Новата година да получим много любов, здраве.

Има ли божие наказание, ако не се спазват тези обичаи?

Не, не бих казал, защото това е повече обредоверие и ние сме длъжни на връх Коледа да посетим православния храм не като място, където трябва да се запали свещ.

Съществуват ли божии чудеса?

Чудеса по принцип стават всеки ден.Например Киевопечорската лавра в така наречените далечни пещери, където има  едно  малко помещение с черепи на монаси. Човекът, който се е грижил за лаврата вижда как черепите се покриват с мазна течност.Като ги целуваш усещаш и благоуханен аромат. Извикали са веднага учените и до ден днешен там проверяват тези чудеса. Учените са взели проба от течността и са доказали, че има неземен състав.

Вашето коледно пожелание към нас?

Пожеланието ми е всички на този прекрасен ден да дойдат в храма, да се поклонят пред иконата на Рождество Христово.

Интервюто взеха: Виктория, Димитър, Михаела, Валентин и Цветелина.

Първоюнска анкета

На Първи юни клуб „Журналист” /ODK News/ при ОДК Шумен проведе анкета на тема „Шумен – най-доброто място за живеене”. Анкетирани бяха 75 ученици, родители и общественици. Младите журналисти обобщиха резултатите от анкетата и ги представиха по време на тържественото отбелязване на детския празник.

На първи въпрос – „Коя част на Шумен  ви харесва най-много?”- преобладващото мнение е за Градскатата градина, следващо е парк „Студентски”, центъра, Кьошкьовете, Паметника, дори и квартал Макак.

Втори въпрос: „Предпочитаната от вас изява, проведена в град Шумен?” – отговорите са: „Карнавалът на плодородието”, следван от тържественото отбелязване на 24-ти май, Празникът на детето 1-юни, Фестивалът на мажоретките, Друмевите театрални празници, концерта на БТР,  концерта на група 42 и Ученическите хоровите празници.

На трети въпрос: „С какво всеки от нас може да допринесе за превръщането на Шумен в по-добро място за живот?”, Вие сте отговорили- най-вече да опазваме чистотата и да не рушим направеното, да засадим растения,  да облагородяваме градинките пред блоковете си. Има и отговор да възпитаваме децата си по-добре, да сме по добри един към друг и в живота ни да има много чаровни усмивки.

 На четвъртия въпрос: „Бихте ли се върнали в Шумен,   ако се наложи да го напуснете временно?”, има отговори „Да” и „Не” при хора, които са го напускали и са се връщали, но преобладаващият отговор е „Да”.

На пети въпрос: „Какво ще предложите да се направи за града ни, за да стане още по-добро място за живеене?”, предложенията са: построяване на  МОЛ, повече детски площадки и градинки, по-добро здравеопазване, по-добро почистване на града, справяне с проблема с бездомните кучета, повече кошчета за боклук, ремонт на  болницата, по-често окосяване на тревните площи, оправяне на инфраструктурата на града.

Миглена Кунева; Снимка: ODK News

Специално интервю за ODK News с Меглена Кунева

Меглена Кунева е първият български еврокомисар, специален съветник на зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас и президент на Европейския център за политики.

 • Какви са професионалните Ви стремежи занапред ?

Да работя за България. Това винаги е било приоритет за мен. Искам да видя България по-интегрирана в ЕС и вътре в страната, по-дейна във взимането на решения на европейско ниво, искам не само да следваме, но и да сме водещи в приоритетите на Европа 2020 – заетост, иновации, образование, социално приобщаване и зелен растеж. Предстои ни много работа, на всички.

 • Жив ли е още прототипът на Бай Ганьо в Европа?

Сигурно сте гледали филма „Мисия Лондон“ – явно и за съжаление този прототип е жив и до днес, макар и малко по-различен, често криминален.

Но има и друго. Около процеса на присъединяване към Европейския съюз, започнало още с отпадането на визите, мисля, че Европа успя да види и една друга България. На младите, будни, и интелигентни българи. Вече има толкова блестящи студенти, които учат извън страната, толкова много кадърни българи, които работят в европейките институции и места като лондонското сити, толкова много артисти, които правят съвместни проекти или представят произведенията си навън.

 • Има ли образователната система в Европа пропуски по отношение на професионалното ориентиране на младите хора, каквито има в нашата образователна система.

Няма единна образователна система в Европа. Това е един от стълбовете, които са изцяло решавани от самите държави. Така, че някъде има пропуски, другаде няма. Мога да ви посоча като пример Финландия – там в продължение на десетилетия бяха правени образователни реформи и сега страната е давана за пример като най-стабилното, най-достъпно и най-качествено образование в света. Там, а и на много други места бизнесът участва още от училище в това да подбира таланти, да създава обучителни програми, които да насочат младите хора. В други държави, сред които и България, това остава проблем

 • Има ли европейски проекти, които да финансират образованието на български студенти в Европа?

Няма европейски фондове, така както има за земеделието или за транспортта. Целта на фондовете за образование, по които България може да участва са много повече насочени към подобряването на училищната база в страната, закупуването на компютърно оборудване или ако искате дори саниране на сградите, което да спестява пари от енергия на училищата. Но има европейски програми за обмен, като Еразъм, които да осигуряват възможност на студенти било то от български университети, или вече такива учещи в чужбина да престоят до една година в друга държава .

 • Съществува ли разлика в отношението към младите българи, получили висшето си образование в Европа и в България, при реализацията им в чужбина?

Съществува дотолкова, че студентите, които са учили в чужбина вече имат своята среда, своите мрежи в чужбина и в този смисъл им е по-лесно. Чисто технически за един човек е по-един работодател да се застъпи за него, ако го познава от преди, отколкото е човек, който кандидатства по интернет. Но ЕС дава правото на свободно движение и ако човек е активен, съвестен и желае да се развива, той има всички шансове, независимо къде е учил.


Шумен отбеляза 133 години от освобождението на България

Още за честването на 3 март в Шумен –> тук

Ученици закичваха на първи март с мартенички граждани и общинари

Възпитаници на Общинския детски комплекс в Шумен закичваха на първи март с мартенички общинари и шуменци в сградата на община Шумен.

Специално изработени мартенички те предадоха за кмета и  заместник кметовете, председателя на Общинския съвет и директори на дирекции в Община Шумен.

Интервю с  Теменуга Христовa – ръководител-школа „Изобразително и приложно изкуство” към Общински детски комплекс – Шумен.

ODK News разговаря с г-ца Христова  за предстоящото обявяване на резултатите от XV Регионален конкурс за изработка на най-малка, най-голяма, оригинална, автентична мартеница, колие, гривна, пано „Пижо и Пенда”.


Интервю с Бистра Вацова / директор на ОДК – Шумен / за Регионалния конкурс „Пижо и Пенда“ и Международните хорови празници

 

Интервю с Валя Войкова

Журналист, водеща на  топ-предаването „Хрътките“ по bTV Action: Аз съм журналист и моята работа е да отразявам, да говоря

 • Ще продължите ли да участвате в инициативи, свързани с идеята на „шесторката” за затварянето на Дома за медико-социални грижи в Шумен?

Кметът на Шумен ни покани да участваме в тържествата, посветени на празника на града. Всеки един от  нас, както може, ще продължи да работи за тази кауза, за да може проблемът да бъде решен. Аз съм журналист и моята работа е да отразявам, да говоря, както и вие във вашия вестник, за този проблем и да се търсят начини и варианти – нещата да бъдат променени. Съответно майките да спрат да изоставят децата си, а децата, които са изоставени, да имат вариант, да живеят в някаква нормална семейна среда, а не в институция. Факт е, че само в България, има такава форма за живеене на дете в институция.

 • С какво впечатление останахте, от организираните от ученици в страната концерти в подкрепа проекта?

Като емоция беше страхотно за нас.  Най-изненадващото и най-интересното бе, че тези концерти бяха организирани от деца. Това ни дава надежда, че наистина има хляб и бъдеще и че  младите хора са достатъчно чувствителни за да се ангажират на подобни теми и каузи, и че настроението в обществото наистина идва от децата, учениците, студентите, което означава, че има надежда.

 • Усеща ли се подкрепа от държавата?

Тук мога да кажа, от позицията си на журналист, че смятам, че трябва да има още промени – чисто законодателни, които да улеснят не само осиновяванията за семействата, желаещи това, а да се решават по-бързо, т.е своевременно изготвяне на техните документи. Дали това ще е приемно семейство, дали ще са осиновители, или биологични родители въпросът е да има варианти всяко едно дете.  Да има възможности то да намери своето семейство.

 • bTV излъчи репортаж за кутиите в други европейски държави нар. baby box, където се оставят децата. Ще има ли начин, според вас, това да се приложи в България?

Не мога да кажа.  Не знам дали е baby box-а е решението. Решението на проблема  е по-генерално. Разбира се, много по-добре е едно изоставено дете да бъде поставено в такава кутия от майката, а  не да е хвърлено в кофата за боклук. Аз пак казвам, нещата трябва да се решат законодателно.  Защото оставеното дете дали ще е в baby box, или в кофата за боклук, то така или иначе, трябва по-възможно най-бързия начин да се намери решение за него. Аз я наричам семейна среда, каквато и да е формата. Това е проблемът, не baby box или институция. Самата преференция срещу изоставянето е също много сериозна посока, в която трябва да се работи

 • С какво впечатление останахте от вчерашното посещение в дома ?

Като журналист съм била в много домове, не ме изненада видяното, но факт е, че всеки път се шокирам. Всяко подобно посещение в дом, ми държи влага поне няколко месеца. Не видях, нищо учудващо, но винаги когато влизам в такъв дом, детските очи, протегнатите детски ръце, начинът, по който ни усещат, особено когато видят жена, винаги ме шокира и ми действа емоционално и чисто човешки. Аз знам, че ние бяхме вчера в дома, видяхме децата, прегърнахме ги, но това бе временно. То беше в рамките на един – два часа и после какво се случава с тези деца утре ? Ето, това е важното!

Може, да си припомните, за гостуването на Валя Войкова в Шумен –> тук

Кратка биография за Валя Войкова –> тук

Десислав Райчинов

Интервю с Десислав Райчинов

Говорител на Областна дирекция на МВР – Шумен:  Полицаите са призвани да помагат на хората

 • Г-н Райчинов, през последните месеци на територията на област Шумен бяха проведени редица полицейски акции срещу разпространението на наркотици, а част от участниците в мрежата бяха в тийнейджърска възраст. Защо?

Да, доста акции, свързани с разпространението на наркотични вещества се проведоха през последните месеци. За наша радост вече има и лица с присъди. Може само да се гадае защо се е смъкнала възрастовата граница, най-вероятно, защото и консуматорите са в тази възрастова граница. Има и лице, разпространявало наркотици, с условна присъда, което е непълнолетно. Дилърите се ориентират към лица, които имат позиции да предлагат „стоката”.

 • Кои са най-честите системи за разпространение на наркотици (по интернет, чрез приятели, в определени кафенета)?

Схемите за разпространение са различни най-често след предварителна уговорка по телефон, среща в градинки, например. Избягва се разпространяването в близост до учебни заведения или места с полицейско наблюдение.   –

 • Как става „зарибяването” да си част от мрежата за разпространение?

За да си закупят наркотици, тези лица, започват с по-малки дози, а впоследствие, за да имат пари стават част от тази мрежа за разпространение. Някои от групите са със строга йерархична структура, имат лидер, на когото се отчитат сумите и ако парите не се предадат навреме се налагат глоби. Начините за дистрибуция са различни. Например чрез предварителна уговорка по телефон или скайп.

 • В какви други престъпления се замесват най-често млади хора?

Почти целия спектър от престъпления изброени в НК се извършват и от млади хора. Има непълнолетни, които извършват противозаконни отнемания на МПС-та. След като управляват МПС-та неправоспособни те застрашават своя живот и този на околните. Често срещани са бягствата от трудововъзпитателни училища и интернати. Когато останат без настойници има опасност не само те да извършат някакво деяние, а и самите те да станат обект на престъпление.

 • Грешна ли е представата, че ако детето е от „добро семейство”, то означава, че не би „тръгнало по такива пътища” и каква трябва да бъде ролята на родителите или на учителите?

Ролята на родителите, учителите и приятелите е голяма при забелязване на индикации, че дете употребява, не бихме казали разпространява, наркотични вещества е необходимо да се осведомят неговите родители и да се потърси съдействие от социални работници, психолози, за да може да се изведе детето от тази среда.

 • Вие сте в системата на МВР от десетина години. Защо избрахте професията тази професия?

От 12 години работя в МВР. Непосредствено след завършване на висшето си образование и отбиване на наборна военна служба започнах работа в МВР. Работата ми харесва, а допълнителното при мен е, че е семейна професия – дядо ми и баща ми бяха служители на МВР и от тях съм запазил добри спомени за работата им.

 • Тези дни приключи конкурс на ОД на МВР-Шумен за свободни места в местната дирекция. Как да си обясним небивалия интерес към полицейската професия, тъй като по неофициални данни за 25 места са кандидатствали близо 400 души?

По неофициална информация много от кандидатите са кадрови войници, които са решили да заменят професията на кадровия войник с тази на полицая. Нивото на безработица в областта е малко по–високо то средното в страната. Но това са странични фактори и за да разберем трябва да питате самите кандидати.

 • Кои са най-честите съвети, които давате на своите колеги?

Да се отнасят етично към гражданите, да обръщат внимание на всеки, който е потърсил помощ, да изслушват хората дори ако се касае за въпрос, който не е от нашите компетенции, а трябва да се реши от друга институция да се насочи или да бъде подаден сигнал от нас, ако човекът е възпрепятстван. Всичко друго е заложено в неговите служебни задължения, които той трябва стриктно да спазва. Но най-важното е да изслушват хората и да им помагат.

 • Има ли полицаят работно време (дали успява да излезе от задълженията си или е полицай 24 часа в денонощието)?

Всички служители на МВР имат график на работа, но често се налага да се работи извън работно време, защото случаите в полицейската практика не чакат. Дори и планираните мероприятия, като обиски и задържания, не могат да изчакват да започне работния ден.

 • Как приемате вицовете за полицаи и имате ли любим?

Любим нямам. Първия, който чух беше: „Колко полицаи са необходими за завиването на една крушка? – Петима. Един стои върху масата и държи крушката, а другите четирима въртят я държат за четирите края и я въртят. Приемам вицовете с усмивка, това е нещо нормално. Лошо е, ако поведението на полицейски служител предизвиква създаването на такива вицове. Иначе хумора си е хумор.

 • Във филмите почти винаги се случва добрите ченгета да побеждават престъпниците. Така ли е в реалния живот?

Не винаги е така просто, защото, ако беше вярно нямаше да има неразкрити престъпления. Най-важното за служителя на МВР е да усети благодарността на хората.

 • Девизът Ви?

Прави, каквото трябва, пък да става, каквото ще.

Информация за Десислав Райчинов –> тук

Интервю с маестро Славил Димитров

 • Г-н Димитров в анкетата  на нашия електронен вестник за положителното събитие за изминалата 2010 год. вашият съвместен проект с Мария Илиева спечели първо място с 27  % от общо над 1000  гласували. Искаме да попитаме на първо място, как  се зароди идеята за този проект ?

Идеята за този проект се роди прди доста време. Преди 3 години с Мария Илиева направихме концерт със Симфоничния оркестър, повторихме го и във Варна с Варненската опера. Рвших да го повторим и предложих на Мария да поработи с шуменски даровити деца. Тъй като тя има собствен начин за промотиране и продуциране.

 • Как бяха избрани тези участници в майсторския клас ?

Чрез имейл, който желае да се запише идва тук, представя записа си и аз го прослушвам.

 • След като проекта се хареса на толкова хора, след като препълни залите, мислите ли, че би било добре, да се продължи, да има втора година такава инициатива?

Идеята е с Мария да направим още един такъв курс през идния ноември. Сега през юни сме поканили Орлин Горанов и ако има желаещи да работят с него, ще могат да участват в един фестивал, който ние правим за популярна българска детска песен.

 • Какво представлява Мария Илиева като човек и колега ?

Да кажа, че е професионалист е клише. Мария Илиева като колега е сериозен музикант, който работи усилено и денонощно, за да постигне целите си. Много сериозно, много грамотно. А като човек е един прекрасен близък приятел.

 • Вие самият от кога имате влечение към музиката?

Не знам, не е било „Ха!“, събуждам се и имам влечение към музиката. От детските години е, аз бях в детския хор в училище.

 • Какво  положително събитие бихте предложили да се включи в Културния календар на Община Шумен?

Имам намерение да предложа да направим Фестивал на изкуствата в нашия град. Който да обхваща не само музикалните и драматичните, а и интерактивните изкуства, въобще този фестивал да се разложи на няколко сцени, да бъде интересен не само за хората от града, а и от другите населени места, а защо не и чужденци. Много е важно това, което се прави да обхваща всички възрастови групи, защото си изтърваме малдежите като публика, те не знаят защо трябва да влязат в концертните зали и бягат от тях.

Още за маетро Славил Димитров –> тук

Репортерите от клуб „Журналист“ към ОДК-Шумен направиха първият си видео-репортаж, като разговаряха с шуменци по различни теми сред които и на въпроса, кое е положителното събитие за Шумен през изминалата 2010 година. Отговорите, ще видите във видеото 🙂

П.П. :  Извиняваме се за надписа в началото и в средата на материала, той е от програмата, с която се прави монтажа и не може да бъде премахнат !

Интервю с Десислава Йовчева, организатор на първия протест в страната срещу намалената коледна ваканция в Силистра

 • Какво провокира, Вас учениците от Силистра да излезете първи в страната на протест срещу намалената Коледна ваканция?

Причината за протеста мисля,че е ясна – орязаната ни ваканция. Организирах протеста в Силистра, мислейки, че чрез медиите ще успеем да надъхаме и останалите градове да последват примера ни. Помислих, че на останалите им трябва само искра, за да започнат и тази искра беше от нашия град. Организацията беше трудна, но успяхме. След нашия протест, както знаете последва протест в Шумен, а след тях много други.

 • Как си обясняваш факта, че учениците примерно в Пловдив  бяха близо 3000  а в София, едва двайстина?

Въпрос на желание и смелост. В София явно повечето са силни само на думи, но сме благодарни и на ония 20 човека. А за протеста в Пловдив – мога да кажа само ,че са се справили отлично. Въпреки, че протеста им бе незаконен и както пишеше в статиите са превърнали града в една обърната нагоре с краката класна стая, мисля, че са направили каквото трябва. Все пак сме извращение на демокрацията, нали?

 • Още на 20.11 когато бяха повечето протести в страната, г-н Борисов, нарече учениците „извращение на демокрацията“. Как ще отговориш на тези думи?

Думите на г-н Борисов засегнаха много от нас, дори всички. Не мога да си обесня как се осмели да изрече именно тези думи. Ние сме бъдещето на България, трябва да се уважават нашите искания. Всички ние сме граждани на страната и имаме право на глас. Ако имам възможност, бих искала да попитам г-н Борисов нещо. Депутатите, които напуснаха         работните си места, за да отидат да получат подаръци , не са ли извращение? Всички ние ученици искаме г-н Борисов да обмисли казаното за нас и тази жестока обида след което да ни се извини публично. Мисля,че го заслужаваме. Ние не сме ИЗВАРЕЩЕНИЕ – НИЕ СМЕ БЪДЕЩЕТО!

 • Ти като организаторка на протестните действия в Силистра, ще се заемеш ли скоро с организирването на втори протест?

Обмислям въпроса, за втори по- шумен и мащабен протест. В понеделник работната група от ученици в Силистра имаме среща с началника на инспектората в Силистра – г-жа Габриела Миткова. Ще изчакам да премине срещата ни, след което ще се консултирам с останалите от работната група и заедно ще решим какви действия ще предприемем за напред.

 • Каква е задачата на тази работна група ?

Все още и аз не съм напълно наясно с това. Но знам,  че ще обсъдим какви промени желаем да настъпят като цяло в образователната система. След което, ще пратим становище до МОН. Но, ние няма да спрем да настояваме за увеличаване на Коледната ни ваканция. Това е основното ни искане.

 • Мислиш ли, че от втория протест ще има ефект ?

Ние сме малък град и знаем,че това не зависи само от нас. След като стигнахме до тук, няма да се откажем. Именно за това е и втория протест. Надяваме се да има ефект. И сме сигурни, че имаме подкрепата на учениците от другите градове.

 • На 3.12 бяхте поканени на среща с просветния министър, но тя не се състоя,   защо не се състоя според теб?

Обеснението, което ни дадоха от МОМН бе, че г-н Игнатов има неотложна работа и графика му не може да се нарушава. След което ни казаха, че обмислят идването на министъра и разговаряне с учениците, във всеки един град който се е вдигнал на протест. Оправда ги и това, че не могат да ни поемат финансовите разходи. На 15.12 ще се състои среща само с ученици от София, бихме искали и ние да присъстваме , но е очевидно, че няма как да се случи. Именно заради това от МОН решиха във всеки град да се сформира работна група и да се срещаме с началниците на инспектората.

 • Много възрастни хора казаха, че учениците не заслужават да почиват, че не учат, че ходят само по дискотеки и кафета … ?

Да, така е. Но и много възрастни хора и родители, подкрепиха нашите искания. Всеки има право на мнение, всеки вижда нещата по различен начин. Някой не са запознати с учебния процес в момента , за това предлагам след като проучат някой неща, тогава да изказват мнение. Ние сме натоварени прекалено много . Имаме по три разказвателни предмета на ден, имаме домашни. Нашето ежедневие се състои в ходене на училище, прибирайки се у дома- ние пак засядаме над учебниците. Вярно е, не всички ученици учат. Но тези които се стараят и учат, не би трябвало да сме потърпевши заради тях. Заслужаваме повече почивка , това са най-светите празници . Нека не забравяме и че ще сме на училище на два също много важни празника  6.01 – Йордановден и 7.01 – Иванов ден.

 • Да сменим малко темата от протести към учебници и образование. Как оценяваш съдържанието на учебниците в българското училище?

Трагично е. Много от учебниците са пълни с ненужни неща, написани на неразбираем български език. Дори ще дам пример с едно изречени иззето от христоматия за 11 клас „Стиховият анжамбман и промяната на ритмичната стъпка от двусричен хорей в трисричен амфибрахий маркират прехода към същинската част на одата,където  в духа на апологията с умело и смело съчетаване на похвати от реториката и стилистиката се очертава всеотдайната апостолска дейност на Левски“  Едно изречение със 7 литературни термина от които половината ги няма в литературния речник на христоматията. Трябва да се премахнат ненужните неща, които са написани и изобщо да се пишат по- разбираемо.

 • Как трябва да се промени образователната система в България и как може това да се случи, според теб ?

Промените, които трябва да настъпят са доста. Може да се случи ако нещата, които обсъждаме в инспектората във всеки град, се пратят становища до МОМН и вече там да се обмислят . Не само да се обмислят, а да направят възможно най-много промени. Трябваше ли да вдигаме бунт , за да се образуват такива работни групи ? Трябвало е да го измислят отдавна. Ние сме учениците и най- добре  знаем какви промени трябва да на стъпят, защото сме най -добре запознати. Трябва да се води дискусия с учениците постоянно, не само когато те се вдигнат на протест.

 • Много хора, казаха, защо не протестират младежите за степендията от 20 лв., а за ваканцията ?

Степендията наистина е много малка. Всички ние знаем, че сега сме в момент на криза.Парите се разпределят за пенсионери, неизличимо болни и т.н. С увеличаването на степендията, може да почакаме ,защото проявяваме разбиране. Но с ваканцията – НЕ! Не са прави, нямат основание и не търпи отлагане. Ако отложим и се откажем – догодина ще изкараме Бъдни вечер по чиновете.

 • Благодаря за интервюто, има ли хора на които искаш да изкажеш благодарност чрез нашия електорнен вестник.

Да, разбира се. Огромни благодарностите на учениците от Силистра, които ми помогнаха за организацията – Иван Тодоров, Яница Димитрова и Нели Великова – без тях нямаше да дадем началото на протестната вълна.Благодаря и на останалите които помогнаха с направата на плакати, всички, които дойдоха на протеста. Благодаря и на всички, родители , учители и граждани, които подкрепят делото ни . Благодаря и на Жулиен, организатора от гр. Шумен –  за огромната подкрепа и следването на нашия пример и за всички консултации , които си даваме един другимо. Всички трябва да сме единни – за да постигнем целта си.

Повече за протеста на ученците от Силистра на 02.11.2010 год –> тук

Главеният редактор на Odknews Жулиен Желев  и Мария Илиева

Ексклузивно интервю с поп-звездата Мария Илиева

 • Какво намирате в талантите на Шумен ?

Намирам интересно звучене, любов към музиката,  голям потенциал, заряд, готовност много да се трудят, за да си сбъднат мечтите и съм щастлива, че имах тази среща .

 • А защо точно в Шумен?

Поканата дойде от маестро Славил Димитров, който в момента е диригент на Шуменския духов оркестър. С него разговаряхме за това, че той много иска да развие културата и  духа  с всякакви такива интересни стойностни музикални събития, за  да върне шуменци в концертните зали. Аз много се вдъхнових, след което решихме, че ще го направим заедно. Той основа Академия „Симеонис”, която има голямата амбиция, да реализира сериозни културни проекти в района и аз пожелавам успех на това благородно дело.

Първата покана на Академията беше всъщност отправена към мен, за да направя тези майсторски класове  и аз с голямо щастие  приех.

 • Какво е вашето мнение за нашия град ?

Разкошен град, аз не идвам за първи път, имала съм тук концерти и срещи с хората в града и изобщо имам впечетления и от преди, много ми харесва духът на града, богатото историческо и културно наследство, които дават отражение в атмосферата и това се усеща. Ще се радвам да имам повече поводи, за да идвам тук.

 • Какво е Вашето послание към учениците и талантите на Шумен?

Да вярват в мечтите си, да са смели, когато мечтаят, да знаят, че да се сбъдне една мечта, трябва не само да я искаш силно, а и  да се подготвиш добре за нея, да получиш познанието, което се изисква, за да можеш когато имаш шанса да я сбъднеш,  да превърнеш този късмет в  една тенденция завинаги.

Припомните си –> тук

Специално интервю с кмета на Община Шумен – Красимир Костов

 • Г-н Костов, през месец март тържествено бяха отбелязани 60 год. от началото на организираната извънучилищна дейност в Шумен. Какво е Вашето мнение за извънучилищните дейности? Според вас достатъчно ли финанси се отделят?

Това е една дългогодишна стурктура и се радвам, че сме един от центровете в България, където те действат. Житейската ми практика показва, че дейностите в свободното време са много важни. Аз самият съм посещавал спорт, шахмат, математика, както и първата пиеса, в която участвах „На добър час” от Виктор Розов. Търсенето на изява развива характерите и задоволява житейските потребности на младия човек. В нашия град средно на ден се провеждат близо 12 мероприятия.

 • Всички ние приветстваме рехалибитационния проект за централната градска част, но искаме да знаем кога ще бъде напълно завършен? И ще има ли нещо по атрактивно, за което шуменци не са информирани?

Шумен е един от градовете, в който се срещат европейски, държавни и местни пари, които раждат усилена работна дейност. В момента се реализират 12 европейски проекта. Ще се работи по нов проект, който включва частично нови тротоари, канавки, осветление, дървета, нови стоянки за таксита и цветя по улиците

 • През лятото на 2009 год. по линията на Международния обмен, посетихме град Дебрецен-Унгария. Направи ни огромно впечетление участието на музикални групи от страната, които пяха безплатно на площада по време на Карнавала на цветята. Възможно ли е по време на нашия Карнавал на плодородието да бъдат поканени рок групи, които ние много харесваме?  Считаме, че по този начин ще се засилят и посещенията на туристи в нашия град. Отново според наше допитване, шуменци искат Карнавала на плодородието да се провежда всяка година, а не през година.

Тази година имаше много поканени в карнавала, но за съжаление заради парите не много се отзоваха. Кризата няма да е вечна все пак. Но за съжаление не може да се провежда всяка година, тъй като имаме ангажимент една година Карнавал на плодородието, на следващата –  Възстановка на Шуменската крепост.Те имат и национален и местен характер. С това се повдига авторитетът, а и е много трудно всяка година да се подготвят костюми, хореографии, хрумки.

 • Много млади граждани искат да има велоалеи в Шумен, според наше допитване до тях, се оказва, че засега има само в Студентски парк?

Изгражда се в централната част велоалея. Вече има в Кьошковете и в Студентския парк. И велоалеите няма да са само като атракция, а и като начин за транспорт.

 • Според Вас, трябва ли да се монтират камери на оживените места в Шумен и каква ще бъде ползата от тях за гражданите?

Видео наблюдението ще ни струва около 4 500 000 лева. Тъй като това са много пари, ще почнем частично да го реализираме.

 • Какво друго атрактивно и интересно, в идните години, да очаква младото поколение в нашия град? И аз като бъдещ гласоподавател искам да попитам дали да очакваме отново вашата кандидатура за кметския пост?

Спечелен е нов проект за развиване на туризма. От 93 възможни точки, с 89 точки като оценка. Той предвижда балонен туризъм, парапланеризъм, отваряне на пещерата „Бисерна”, различни дейности в туристическите обекти на територията на община Шумен.

И да, кандидатура най – вероятно ще има, за да мога да продължа усилията си. Правя всичко това, защото обичам града си.

Интервюто направиха: Жулиен Желев, Юлияна Ангелова и Мариела Добрева

Кратко интервю с кмета на Община Шумен – Красимир Костов, по повод акцията „Да спасим кестените в Шумен!” –  парк „Кьошковете” на 14.11.2010 год.

Г-н Костов, какво е Вашето мнение за провеждащата се в този слънчев ден акция?

 • Аз много се радвам, че  освен от вашия парламент и също ученическия, дойдоха и много други участници от различни клубове в нашия град. Радвам се, че към нас се присъединиха и призьорите от Международно първенство – мажоретките на Шумен и скаутите също. Явно, вашият призив да се присъединяват към тази акция е много силен и според мен е съвсем естествен. Знаете, ние се събираме по заслони, ремонтираме заслони  сега е и продължението на според мен, системната ни връзка. Сега е уместното време  да се сушат кестените, преди старта на зимата и лично аз  приветствам това,  което правим. Заедно с това, ще имаме и друго едно предизвикателство, което е хубаво във вестника да го отразите. Вероятно ще го чуете,  като се съберем след акцията горе на платото, преди футболните мачове и другите мероприятия, които ще имаме. Аз ще отправя предизвикателството към ръководството на парламента. В   рамките на следващите два-три месеца, да разработим  един проект от тези парламенти, от вашите членове, за това как да устроим парка „Кьошковете”, като залесяване, кафенета, атракции. Всички тези идеи ,заедно с екипа на главния архитект на Шумен, да бъдат проектирани  и след това на едно общо  заседание да вземем решение. Как да го доизграждаме и наситим със съдаржание  този парк.  Не само този, а и Градската градина. Така че лично аз ще „боцна” и ще създам предизвикателството в тази посока и много се надявам, така както сме обединени за други неща, да видим един резултат и едни идеи от младите хора на Шумен, които след това да се приложат и да придобият своята външност.

Каква друга акция  бихте предложили да се проведе в Шумен?

 • Другата акция, аз съм я приложил много отдавна, чакам само раздвижването,  а именно за проектите за устрояването на училищните дворове. И аз казах, че сме спечелили три проекта за организация и устройването на училищните дворни терени, ние  ще ги изпълним директно чрез финансирането на бюджета. Така  че още неща и инициативи лично аз виждам налогични,   и това са и възможностите  чрез такива форми  младите хора още отсега  да влияят на развитието на Шумен.

Припомнете си  за акцията: тук

Обобщение на отговорите от анкета по време на Карнавала на плодородието’2010

Какво e Вашето мнение за карнавала на плодородието в Шумен?

 • За първи път наблюдавам, карнавала и съм много доволен, че таково мероприятие се провежда в Шумен.
 • Нека карнавала да продължава и да бъде все така разнообразен.
 • Хубаво е, че се провежда, но според мен трябва да има много по-голямо международно участие.
 • Откриването беше много вдъхновяващо.
 • Тази година беше най-пъстар и разнообразен, според мен.
 • Кукерите ме впечелиха най-много, пожелавам да се провежда всяка година.
 • И през  шестте години, съм присъствала на карнавала, но тази година съм много приятно изненадана. Тази година, се забелязва и много голямо присъствие от граждани на Шумен и гости на града. Радвам се, че мога да го наблюдавам и по телевизията на живо, което за възрастните хора е прекрасно за да имат и те възможност да се докоснат до изкуството.
 • Мероприятието трябва да се популиализира повече в България и Европа .
 • Аз като ръководител на цирковата група към НДД – София съм с много добри впечетления, очарован съм от организацията и от радостта на всички и масовото включване. За първи път нашата група участва, но се надявам, да не е за последен.
 • Мога да кажа с една дума за карнавала – уникален.
 • Нека и през следващите години да продължава все така.


Обобщение на отговорите от анкетата посветена на 1 юни (Международен ден на детето)

 • За какво мечтаете днес?

Отговорите са много разнообразни, най-вече здраве, повече слънчеви дни, светло бъдеще за децата и верни приятели.

 • Различават ли се шуменските деца от европейските?

Повечето отговори са, че децата на Шумен се различават от своите връстници в Европа заради лошото положение, възможностите и перспективите в България.

 • Сбъднаха ли се вашите детски мечти?

Повечето отговори са – Да, сбъднаха се!

 • Какво искате да се промени в нашият град?

Безопастни детски площадки, повече паркове, осветление, места за отдих и комфорт и вело-алеи.

 • Смятате ли, че децата са щастливи?

Да, преди години бяха по-шастливи, не всички и др.

В анкетата на 01.06.2010 год. в Градската градина участие са взели над  100 деца, ученици, граждани и гости на Шумен.

Припомнете си за отбелязването на детския празник–> тук

Advertisements
14 Коментари leave one →
 1. Санитарка permalink
  02/12/2010 20:51

  Ма-а-алка забележцица в интервюто с Мария Илиева. Да кажем майстор Колю Фичето може, защото е занаятчия, но Славил Димитров е маестро – все пак за музика говорим, не за грънчарство ;-).

  • 02/12/2010 22:01

   Жулиен Желев .
   Здравейте „Санитарка“, благодаря за забележката, доколкото помня в интервюто с мен Мария Илиева каза майстор и аз така го записах, но при първи удобен момент, ще го чуя отново интервюто и ще кажа с точност 🙂
   Извинявам се, че това се случи 🙂
   Благодаря за Вашия коментар 🙂

 2. Таен обожател permalink
  04/12/2010 14:30

  Браво на Десислава Йовчева. Тя е нашето спасение, те е моят идол !!! Ако направи втори протест обещавам да си татуирам името и 🙂

 3. Яница permalink
  04/12/2010 14:41

  АЗ съм твърдо ЗА с г-ца Йовчева.. ще се борим до край.. хаха и накрая ще видим кой ще е “ ИЗВРАЩЕНИТО“.. ! Така и не го разбрах този хах г-н Борисов.. а лекарите..?.. полицайте и те ли са ИЗВРАЩЕНИЕ.. или може би не са , защото са много повече и защото не са деца.. нима ние е нямаме право на глас..? Нима трябва да седим и да гледаме … ЕМИ НЯМА ПЪК !!!!!!

 4. Elena permalink
  04/12/2010 14:48

  Напълно подкрепям Десислава Йовчевам за всяка една нейна дума!

  • Десислава Йовчева permalink
   04/12/2010 15:01

   Благодаря ти, оценявам го!

 5. Джулия permalink
  04/12/2010 14:48

  Ще направя малко отклонение, извинявам се за което, но това че Б.Борисов реши да си изхвърля отпадъците чак в Силистренското депо не е ли извращение? Или за него си е просто разумно решение, щом не успя толкова време да реши проблема със Софийските боклуци?! Иначе казано…това, което е изгодно е добро решение, а това което не ни засяга извращение? Да..ама не! Ако Борисов или който и да е друг, си въобразява че бъдещето му не зависи от нас израстващото поколение се лъже жестоко! Мислейки, че с властта си управлящите ни сега ще ни накарат да замълчим и да им следваме всички заповеди като стадо овце, без да имаме поне минимални изисквания, те правят точно обратното. Събуждат бунтарството в по-малките, събуждат исканията им за права и когато не им се даде полагаемото те стават агресивни. Както се казва: „чисти сметки, чисто приятелство“, нали? А щом от малки, едно поколение се превръща в бунтарско, то какво се очаква за в бъдеще? Каква ще е България след 10, 20 години? Дали някой си задава този въпрос… Ние, учениците не искаме материални облаги като пари за закуска, по един автомобил на всеки, за да стига на време до училище и подобни от държавата! Искаме нормални неща за нормална работеща среда, за да върви учебния процес както от страна на учителите така и от страна на учениците ! Нормална полагаема почивка !

  Айде със здраве..

  • Десислава Йовчева permalink
   04/12/2010 22:01

   Ето такива ученици с такива разсъждения, харесвам 🙂

 6. Яница permalink
  04/12/2010 16:56

  ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА Десислава Йовчева , ЗАЩОТО АКО НЕ БЕШЕ ТЯ НИКЪДЕ НИКАКВИ ПРОТЕСТИ НЯМАШЕ ДА ИМА.. И ЩЯХМЕ ДА СЕДИМ И ДА МЪЛЧИМ…КАКТО ВИНАГИ.. БЛАГОДАРИМ ТИ ! ♥‌

 7. Тони permalink
  04/12/2010 22:43

  Поздравления на Десислава Йовчева за хубавата й реч и смелост! Благодаря на нея, както и на другите организатори, плюс всички, които отделиха от собственото си време да присъстват и подкрепят каузата!!! Също така и за това, че малко или много спазиха думата си да бъдат на оговорената среща, а не само да коментират в нет-а, че ще се вдигнат, подкрепят и накрая в крайна сметка да се откажат…

 8. Иван permalink
  05/12/2010 3:26

  В интервюто си се справила мн добре,даже отлично.На всеки върпрос имаш лаконичен,но съдържателен и смислен отговор,което е в твой плюс.Знаеш за какво се бориш и имаш правилните аргументи.Не се притеснявай да изказваш това което мислиш и ще постигнеш целите си!(сигурно си мислиш че като Алена ти казвам поредният дневен хороскоп,но това е което всъщност мисля,така че смело с рогата напред!

  • Десислава Йовчева permalink
   05/12/2010 12:26

   Благодаря 🙂

 9. Пламен permalink
  05/12/2010 17:03

  Чета и не вярвам на ушите си!!! Премиера говори за „извращение на демокрацията“, че възрастните не одобрявали това и т. н. Господа управляващи, възрастни, това поколение е възпитано от нас самите и колкото и да ги виним за това, че не учат и са невъзпитани (част от тях) , за това сме виновни НИЕ. То тогава и заслугите за протеста (израз на законно гражданско мнение , чрез законни средства) би трябвало да си присвоим. „Да ама не“, както би се изразил един от култовите журналисти на България (с будна гражданска съвест), защото ние (не всички) все още си мислим по старому (да се снишим и …) . Разбира се, че ваканцията и така е достатъчна (като дни), но след безсънния 1 януари и опита за почивка на 2 януари, е неразумно да се отиде на училище. Всички в училище знаят, че това е неефективно и компромис от 2 дни не е проблем. Някой ще каже, че други работят на 3 януари…. дано да са прави и ефективни, но аз лично се съмнявам. Обръщам се към министъра на образованието:
  – Г-н Министър, припомнете си, че и Вие сте от младите и се противите на старото. Не си говорете с учениците посредством стари методи зад бюрото, като зад БАРИКАДА!!!
  P.S. Гордея се, че има такива силистренци които да покажат , че Силистра е в България и не е овче стадо!!!

 10. Стелиана permalink
  05/12/2010 23:18

  напълно съм съгласна за учебното съдържание и съм за 2-ри протест 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: