Към съдържанието

ХХІІІ Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“

26/03/2015

От 2 до 5 април в Шумен ще се проведат ХХІІІ Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“.
В тях ще участват 9 хора от България и Молдова. Участниците и гостите на фестивала ще бъдат около 450 души. Тазгодишното издание на международния фестивал ще бъде посветено на 140-годишнината от рождението на патриарха на българската хорова песен Добри Христов.
Престижът на единствените по рода си хорови празници в България, които се провеждат от 44 години по инициатива на проф. Венета Вичева, е доказан през годините. Особено висок е интересът на професионалистите в областта на хоровото изкуство. Специални гости на това издание ще бъдат най-видни композитори, диригенти и ръководители на музикални организации от България и чужбина.
За първи път в България ще бъде изпълнена от хор „Бодра песен“ Missa Brevis (Кратка меса) за хор, пиано и ударни инструменти от словенския прочут композитор Амброж Чопи. Самият автор е приел поканата и ще дирижира премиерата на творбата на 2 април. Министъра на образованието проф. Тодор Танев също ще присъства на фестивала.
За пръв път, през тази година ще бъде връчена награда – грамота и статуетка, за диригентско майстроство „Проф. Венета Вичева“. Наградата е учредена и предоставена от фондация „Венета Вичева“ с председател Томислав Вичев. Комисия от гостуващите диригенти ще определи носителя на първата статуетка.
Участниците във фестивала ще имат богата културна програма, а гостите ще имат творчески срещи. В къщата-музей Панчо Владигеров ще разгледат експозицията за хоровото дело на проф. Венета Вичева.

Входът е свободен и каним всички да присъстват на тазгодишните хорови празници!

One Comment leave one →
  1. pepi permalink
    26/03/2015 16:52

    tova e neshto hubavo radvam se che ima oshte takiva xora koito zachitat tova

Вашият коментар