Към съдържанието

Отборът на СОУ „Трайко Симеонов“ се класира на първо място във викторина по безопасност на пътищата

29/03/2011

 

Отборът на СОУ "Трайко Симеонов" © снимки: Организатори

Днес в актовата зала на СОУ „Трайко симеонов“ се проведе Общинската викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“ за ученците от  V – VIII клас, участваха 40 ученици от Шумен,  с. Дибич и с. Царев брод.

Участие взеха отборите на II ОУ „Д-р П. Берон“, III ОУ „Д. Благоев“, VI ОУ „Е. Марковски“, СОУ “ П. Волов“, СОУ „С. Доброплодни“, СОУ „Й. Екзарх Български“, СОУ „Тр. Симеонов“, СОУ „В. Левски“ и основните училища от селата  Царев брод и Дибич.

Журито беше в състав: председател – инспектор Д. Горчев ( Пътна полиция гр. Шумен ), инспектор Милен Николаев ( ДАИ ) и  Владимир Събев ( Старши експерт „Транспорт и съобщения“ към Община Шумен )

Общинската викторина  се проведе в три кръга. Първия кръг се състоеше от колективно решаване на листовка от 24 въпроса с няколко възможни отговора, времето за решаване на тест-листовката беше  20 минути. Втория кръг съдържаше викторина с 12 въпроса, които се показваха на екран с мултимедиен проектор.

 

Откриването на Общинската викторина по безопасност на движението

Третия кръг се състоеше от две части: подреждане на пъзел – пътен знак  и коментар на част от велосипед, показан на картинка-снимка. В рамките на втората част от кръга, човек от публиката изтегли два плика, в който са поставена картинка-снимка

След близо три часа състезание на първо място се класира отборът на СОУ „Трайко Симеонов“ а след него на второ и трето място се наредиха съответно отборите на ОУ „Димитър Благоев“ и СОУ „Йоан Екзарх Български“.

Учениците от трите отбора класирали се в челните места получиха индивидуални награди – книги, а на всички участници бяха раздадени поощрителни награди и грамоти. Наградите бяха връчени от Мария Денева, Гл. експерт “Орг. на средно образование” Община Шумен.

В хода на викторината участниците и гостите бяха запознати със статистиката за пътнотранспортните произшествия за 2010 год.

Обучението по БДП в училище има за цел възпитаването на нова обществена транспортна култура у децата и учениците, за да могат сами да се опазят живи на пътя. А желанието на всички  и смисъл на живота – най-вече на родители и учители е да ги видят творци на новото време.


Шофьорски нарушения са причина за 87% от катастрофите през 2010 г.

Останалите около 13% са предизвикани от нарушения пешеходци, пътници, технически неизправности на автомобилите, влошени пътни условия и др. Причинените от шофьори катастрофи са причина за 670 от общо 775 загинали през миналата година на пътя, както и за 7 131  от ранените.

Най-много катастрофи  са станали в резултат на несъобразена скорост с пътните условия – мокри и заледени настилки, завои и пр. Те са отнели живота на 273 човека от загиналите в резултат на шофьорски грешки. Несъобразената скорост е причина и за една трета от ранените.

Като цяло несъобразената скорост (с видимост, наличие на деца, пътни условия и други) е причина за 376 смъртни случая и 3 608 ранени при 2 443 катастрофи. На следващо място по брой убити е навлизането в насрещното движение със 70 загинали и 437 ранени при 249 пътнотранспортни произшествия за 2010 г.

След несъобразената скорост, най-много ранени има при отнеманията на предимство на пешеходец (636) и отнемането на предимство на пътно превозно средство на кръстовище (495).

За периода до 2020 година е предвидено 40% намаление на загиналите по пътищата и с 20% намаление на пострадалите при произшествия по пътищата.

Обучението по БДП в училище има за цел възпитаването на нова обществена транспортна култура у децата и учениците, за да могат сами да се опазят живи на пътя. А желанието на всички  и смисъл на живота – най-вече на родители и учители е да ги видят творци на новото време.

One Comment leave one →
  1. 23/11/2011 18:03

    zdr kaste go6o nqmali snimkite na u4ili6teto

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: