Към съдържанието

Отчитане на резултатите и награждаване на първенците в НК „конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”

20/05/2013

В Регионалния исторически музей бяха отчетени резултатите от Петия национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. Той се организира от община Шумен и Общинския детски комплекс, с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката. Творческата надпревара е част от анонсирането на кандидатурата на града ни за европейска столица на културата през 2019 годината. Гост на официалната церемония бе заместник-кметът по култура, просвета и образование на община Шумен Живка Тонева, която приветства младите творци от страната. Мадарският конник е знак за мощта на българската държава, свидетелство за високото развитие на родното изкуство и глобален символ на България. Конкурсът даде възможност на ученици на възраст от 7 до 19 години, със средствата на изкуството чрез личното си творчество, да изразят отношението си към историческата памет на своя народ. За участите в литературния конкурс постъпиха 90 литературни творби – стихотворения, разкази и есета по темата от 86 автори от Шумен, София, Пловдив, Русе, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград, Тервел и Стражица. В първа възрастова група, раздел „Поезия“, победи Стела Донева от УЛК „Сладкодумци” при ОДК – Шумен, а в раздел „Проза“ първа стана Румяна Радева от СОУ ”Йоан Екзарх Български” – Шумен. Във втора възрастова група при поетите победиха Александра Йорданова от литературен клуб „Пегасчета” при ОДК в Стражица и Жасмина Манолова от ЛК ”Касталия” във Варна, а при прозаиците – Кристияна Кирилова от ЛК ”Касталия” във Варна. В трета възрастова група победиха поетът Дафин Козарев от АГ ”Гео Милев” в Русе и прозаикът Виктория Колева от Клуба за автентичен фолклор и краезнание в Тервел. Със специалната награда бе отличена Анна Първанова от Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”в Пловдив. В раздел „Рисунка“ на конкурса в първа възрастова група победи Николета Драгиева от СОУ „Димчо Дебелянов” в Бургас, а във втора възрастова група – Айджан Алиосманова и Деница Димитрова от школа „Изобразително и приложно изкуство” в ОДК – Шумен. В раздел „Приложно-декоративно изкуство“ в първа възрастова група победи Преслава Феодорова от ОДК в Каварна, а във втора възрастова група – Иван Иванов от клуб „Керамика” в ОДК – Балчик.В раздел „Компютърна рисунка“ журито отличи в първа възрастова група с първа награда Камен Христов от детска компютърна школа към Център за работа с деца в Разград и Вяра Радославова от клуб „Информационни технологии” в ОДК – Шумен.В раздел „Презентация“ победи Росица Димитрова от ОДК в Тервел.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Заместник-кметът на на община Шумен Живка Тонева връчи наградите в раздел литературен конкурс.

Директорът на ОДК – Божена Такворян, награди първенците във втори, трети, четвърти и пети раздел. IMG_1222

Панайот Калудов  и Йоан Попзлатев – представиха исторически етюд.

 

IMG_1232   IMG_1233

За наградените 53 ученици и техните ръководители беше организирана екскурзия до Мадарския конник с безплатна беседа и екскурзовод предоставени от Регионалния исторически музей.

No comments yet

Вашият коментар